Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 20 april förra året som Marcus Hansson stoppades av en polispatrull nära Ribban i Malmö. Poliserna hade fattat misstankar om bilen eftersom det var sent på natten, och Hansson hade kört in på en återvändsgränd där det endast fanns en byggarbetsplats.

När poliserna frågade vad han gjorde där svarade Marcus Hansson att han hade svårt att sova och skulle ut på en löptur. Klockan var 01.30 på natten och han var klädd i svarta kläder och kängor.

Poliserna sökte igenom fordonet och hittade en kniv under förarstolen. Poliserna hittade dessutom en flagga med hakkors på.

Den 20 april är Adolf Hitlers födelsedag och NMR har flera gånger hissat hakkorsflaggor på offentliga platser just på det datumet runt om i landet. I polisens förundersökning finns det dock ingenting som antyder att Marcus Hansson hade några sådana planer.

Förnekar brott

Marcus Hansson åtalas för brott mot knivlagen. Han har inte velat kommentera polisens fynd och förnekar brott.

Hansson tog över posten som ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront efter den förre utgivaren Markus Larsson. 

Denne blev en i raden av Nordfrontutgivare som dömts för brott när han fälldes för att ha publicerat terroristen Brenton Tarrants film från attacken på Nya Zeeland. Markus Larsson har numera gått över till utbrytargruppen Nordisk Styrka.