Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den antimuslimska miljön i Norge har under 2012 präglats av splittringar. Den främst internetbaserade organisationen Norwegian Defence Leauges ledare Ronny Alte tvingades avgå på grund av att han tagit avstånd från Anders Behring Breivik. Avståndstagandet skapade oenighet i organisationens styrelse. Alte fick med sig några av Norwegian Defence Leagues få medlemmar och försöker nu bilda ett antimuslimskt parti "Norges Frihetsparti".

Förra året kastades även counterjihadorganisationen Stop Islamisation of Norway ut från paraplyorganisationen Stop Islamization of Europé efter interna stridigheter.

Den antimuslimska miljön har svårt att organisera sig utanför internet. Men tonen på internet är hätsk, fylld av krigsretorik och konspirationsteorier.

I rapporten framgår det att den rasideologiskamiljön i Norge i huvudsak består av flera mindre obskyra grupper. Svenska motståndsrörelsen har under året försökt att organisera Norska motståndsrörelsen. Organisationen är liten och beroende av aktivister från Sverige för att genomföra manifestationer. I Trondheim uppstod tumult i mars förra året när Svenska motståndsrörelsen tillsammans med den norska motsvarigheten delade ut flygblad. 25 personer greps i oroligheterna, av dessa var 23 tillresta svenskar. Vepsen pekar dock på att det är oroväckande att en norsk organisation stöttas av svenska nazister med en lång erfarenhet inom den rasideologiskamiljön.

Den radikala islamistiska miljön i Norge fick under 2012 stor medial uppmärksamhet. Bland annat har journalister hotats. Talespersonen för islamistorganisationen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, satt häktad, i fyra veckor just på grund av hot mot journalister. Företrädare för Profetens Ummah har även väckt uppmärksamhet för hot riktade mot det judiska samfundet i Norge. Vepsen uppskattar att kärnan i den radikala islamistiska miljön utgör ett 30-tal personer. Den norska säkerhetspolisen bedömer att den våldsbejakande islamistiska miljön utgör det största terrorhotet i Norge.

I Vepsens rapport Hatgrupper 2012 redovisas även hur gruppernas ideologier har utvecklats i Norge. I rapporten konstateras att antisemitiska föreställningar som traditionellt propagerats i högerextrema kretsar letat sig in i både den radikala islamistiska miljön och till den konspirationsteoretiska miljön. Föreställningar om att "sionister" kontrollerar medier, finansvärlden och styr i det dolda får allt mer spridning. En idé som fått fäste är att Anders Behring Breivik var en "sionistisk agent" utskickad av Israel för att straffa Norge för att de stödjer en palestinsk stat. Fredsforskaren Johan Galtung har bland annat hävdat att man borde titta närmare på Breiviks medlemskap i Frimurarorden, som han beskriver som en organisation med "en klar judisk förankring".

I den konspirationsteoretiska miljön framträder också ett allt starkare hat mot Arbeiderpartiet som ofta beskrivs som ett parti av landsförrädare, kontrollerat av "sionister" eller "illuminati". Partiet påstås sträva efter att införa en kommunistisk diktatur.

Vepsen poängterar i sin rapport att hatet mot Arbeiderpartiet är oroväckande eftersom att det har en potential att ena grupper som inte annars hade hittat varandra. Det var också Arbeiderpartiet som Anders Behring Breivik slog till mot.

Läs Vepsens rapport här:

Ämnen i artikeln