Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bara två gånger tidigare har politiska partier i Förbundsrepubliken Tyskland förbjudits: 1952 förbjöds SRP, Socialistiska Rikspartiet, och 1954 var det Tysklands kommunistiska parti, KPD, som domstolen stoppade.

Fakta: Partiförbud

  • I Finland vill statminister Juha Sipilä (c) förbjuda den nazistiska organisationen Finska motståndsrörelsen, landets mest militanta nazistorganisation. Aldrig tidigare har man i Finland prövat att förbjuda liknande organisationer.
  • I Storbritannien är ett förbud på gång mot nynazistiska National Action, en aggressiv, antisemitisk och rasistisk organisation som bland annat hyllat det uppmärksammade mordet på Labourpolitikern Jo Cox.

I början av mars höll Författningsdomstolen förhandlingar under tre intensiva dagar. De sju ledamöterna (tidigare åtta) har utsetts av både Förbundsdagen och Förbundsrådet och för en fällande dom måste minst sex vara eniga.

Domstolen har att ta ställning om NPD är författningsvidrigt. Men det räcker inte med att partiets anhängare sprider författningsvidriga idéer och propaganda. Nu ska man "bevisa" att NPD bland annat förespråkar angrepp mot den tyska demokratin.

Ett tidigare försök att förbjuda partiet gjordes 2003 men misslyckades då det kom fram att Författningsskyddet infiltrerat nazistpartiet ända upp i själva partitoppen.
Stort arbete har därför den här gången lagts på att kartlägga möjlig infiltration i partiledningen, både federalt och i delstaterna.

Vid ett förbud mister inte bara partiets valda ledamöter i kommunerna – runt 360 personer – sina platser. Dessutom beslagtas partikassor över hela landet. NPD fick centralt 2015 runt 1,3 miljoner euro i partibidrag.

Vid delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern i september förlorade NPD sitt sista delstatsfäste i Tyskland när partiet backade från sex till tre procent (ribban till delstatsparlamentet låg på fem procent).

Den stora vinnaren var AfD, Alternative für Deutschland, som gick från noll till 20,8 procent, vilket innebar att alla andra partier, från CDU till Die Linke, tappade väljare.
Valanalyser visar att många forna NPD-väljare strömmat över till högernationalistiska AfD och många tror att den trenden kommer att prägla valet till Förbundsdagen i september 2017.

Enligt flera rapporter i tyska medier ägnar sig landets författningsskydd redan åt att granska flera politiker i just AfD, inte minst i Bayern. Partiet kommer med stor säkerhet att kunna ta plats i Förbundsdagen i september men hittills har inget annat parti förklarat sig villigt att inleda samarbete med AfD.

Tydliga kopplingar ska finnas bland annat mellan AfD och vad som kallas Neue Rechte, den nya högern, där grupperingar som den Identitära rörelsen (Identitären Bewegung, IB) och AfD.s ungdomsorganisation Junge Alternative uppges samarbeta.