Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nybros nazister har varit allt mer aktiva på senare tid. I juni genomförde Nationalsocialis-tisk Front (NSF) en demonstration i Nybro. En av deltagarna klargjorde demonstrationens syfte: »Vi ska visa att det inte bara är invandrare, homosexuella och demokrater som har rätt att demonstrera«.

I augusti fick kommunalrådet Stig Davidsson sin bil demolerad. Bilrutorna krossades med en yxa. Davidsson misstänker starkt att det är nynazister och sätter vandaliseringen i samband med att han utsatts för en serie nazistiska trakasserier under sommarmånaderna.

Den 25 september var det dags för Svea SA att hålla sitt första offentliga möte, en »trubadurafton« med hyllningstal till Ian Stuart Donaldson, ikonen i den engelska skinnskallerörelsen. Donaldson, som körde ihjäl sig i början av 1990-talet, är skaparen av naziorganisationen Blood & Honour. En av de inbjudna talarna var NSF-aktivisten Kim Blomkvist.

När polisen fick kännedom om mötet tog de kontakt med personen som hade hyrt ut lokalen för att kolla om han var medveten om att det handlade om nazister. Uthyraren hade ingen aning om vilka de var och bad omgående polisen om hjälp att häva kontraktet.

Svea SA hade angett Nybro tågstation som mötesplats. Ett 100-tal sympatisörer mötte upp. När det stod klart för dem att polisen hade stängt deras mötesplats delade gruppen på sig. Ungefär hälften sökte efter en restaurang i Nybro som ville ta emot dem. Efter att ha blivit nekade på ett par ställen hittade de en kinarestaurang där de slog sig ner. Den andra klungan tog sig till lokalen de hade hyrt, och där polisen väntade. Nazisterna skrek slagord, däribland »skjut en snut« och »segern i Malexander«, och utlovade kravaller i Nybro. Uppenbarligen ska deras ord tas på allvar.

Så småningom gick den andra klungan från kinarestaurangen till aktion och började kasta sten och flaskor mot polisen. 33 personer greps. Häktet i Nybro fylldes snart och återstoden bussades till Kalmar polisstation. Polisens efterarbete började på en gång och de gripna nazisterna är misstänkta för hets mot folkgrupp och försök med våld mot tjänsteman.

Polisen har även fått omfattande kritik. Under kvällen misshandlades en 19-årig antirasist som placerats i samma cell som några av de gripna nazisterna.

© Expo 1999
(Expo/Svartvitt nr 3/4 - 1999)

Ämnen i artikeln