Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På fredag kommer det att hållas en demonstration mot rasism i Nyköping. Reaktionen kommer efter att Kuggnäs motorklubb arrangerar en festival där man bland annat har bjudit in Ultima Thule och Heroes.
Från Kuggnäs säger man att man inte släpper in politiska band, men historien visar att dessa band drar till sig folk från högerextrema grupper.

Det är framför allt Ultima Thule som hamnat i rampljuset. Bandet startade på 1980-talet och uppträdde i flera år som något av husband för Sverigedemokraterna före det kommersiella genombrottet 1993. Ultima Thule banade därigenom väg för ett stort antal grova vit makt-band och blev också ett favoritband inom den "nationella" rörelsen, men har sedan dess tagit avstånd från nazism.

Ett annat band är Heroes, som är en sentida inkarnation till nazibandet Dirlewanger och tidigare också gick under namnet Heroes in the Snow. I mitten av 1990-talet gav bandet ut skivor på nazistföretaget Ragnarock Records i Helsingborg, som är ett av de viktigaste vit makt-företagen i Skandinavien.

Kuggnäs har tidigare protesterat mot att deras festival har fått en naziststämpel.

- Vi släpper inte in nazister och rasister på Kuggnäs. Vi i klubben tar verkligen avstånd från nazism. Vi menar att Ultima Thule också har tagit avstånd från nazism och vi känner grabbarna i bandet, sa en av arrangörerna tidigare i år till Expo.

Trots det så medverkade Ultima Thule tidigare i år i det nazianstrukna partiet Nationaldemokraternas tidning "Nationell Idag".

Klubben har haft flera konserter genom åren och dragit till sig högerextremister från hela Norden och andra europeiska länder. De som nu arrangerar en motdemonstration är ”Nyköpingsbor mot rasism” och polisen räknar med att det kommer gå lugnt till väga och har vidtagit åtgärder för att det också ska bli så.

Ämnen i artikeln