Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Samtidigt går vi på Expo in ett av de mest spännande åren någonsin. Det har hänt mycket sedan tidskriften Expo såg dagens ljus 1995. I år kommer vi vara 20 personer i personalen. Med våra ideella krafter inräknade är vi idag runt 50 personer som jobbar aktivt inom stiftelsens olika verksamhetsgrenar. För vi är mer än en bara en tidskrift.

Stiftelsen Expo bedriver idag en omfattande utbildningsverksamhet, vi publicerar rapporter och vi har en kontinuerlig nyhetsbevakning på nätet. Under det här året kommer verksamheten växa ytterligare. Det finns ett växande intresse för att förstå och motarbeta rasism i skolans värld, i fackförbunden och bland allmänheten.

Under 2012 kommer vi lansera flera projekt för att möta behovet av kunskap. Vår kurs på Vindelns folkhögskola kommer att fortsätta, vi kommer att dra igång flera utbildningsprojekt inom fackföreningsrörelsen och vi kommer i samarbete med Teskedsorden införliva den pedagogiska modellen Toleransprojektet i vår verksamhet. Projektet går ut på att få ungdomar med en extremintolerant världsbild att genom kontinuerlig undervisning få en ändrad syn på andra – och sig själva.

Just nu planerar vi dessutom för att bygga ut verksamheten ytterligare. Under året kommer att vi starta kvällskurser och arrangera studieresor till Srebrenica.

Samtidigt kommer vi givetvis fortsätta förbättra det vi gör redan idag. Tidskriften Expo kommer att få en ansiktslyftning, webben kommer att byggas ut, vi fortsätter föreläsa och publicera rapporter.

I takt med att Expo växer förändras också vårt sätt att jobba. Under 2012 kommer vi, vid sidan av vår ordinarie verksamhet, att presentera tre programområden som kommer att löpa som projekt under årets gång. Vilka det blir avslöjar vi inte än.

Slutligen, och det kanske är det viktigaste av allt. Vi kommer att bli bättre på att förklara vad vi står för. Antirasism handlar inte om att vara emot, det handlar om vilja ha ett annat samhälle. Under våren kommer vi förklara vad vi menar.

Med Sverigedemokraterna i riksdagen, högerpopulister som ätit sig in i parlamenten, en högerextremism och antimuslimsk rörelse som tar sig allt våldsammare uttryck och ett osäkert ekonomiskt läge står vi inför stora utmaningar.

Vi möter den med det recept vi alltid trott på. Kunskap före fördomar, gemenskap före syndabockstänkande.

Ämnen i artikeln