Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nytt högerextremt parti i England
The News. Medlemmar i det högerextrema partiet British National Party,BNP, har bildat det nya partiet Patria, som är latin för hemland. Andrew Emerson som stått på vallistor till parlamentet för BNP påstår att rasism inte finns och att antirasism egentligen är ett kodord för antivit. Patrias politiska plattform är att lämna EU, stoppa invandringen och visa ut icke-brittiska medborgare.

Riktlinjer för hur rasism på läktarna ska hanteras
JTA: Inrikesministeriet i Italien har tillsammans med polisen och det italienska fotbollsförbundet tagit fram riktlinjer för hur rasism och antisemitism på läktarna ska hanteras. Det ska läggas på domaren att alltid rapportera misstänkt rasism till den säkerhetsansvarige. Den säkerhetsansvarige kan ta beslut att avbryta matchen och åklagare kan kallas in.

Ett års fängelse för fotbollsspelare
Aftonbladet. En fotbollsspelare i italienska serie A har dömts i Brasilien till ett års fängelse och en miljon kronor i böter efter en rasistattack. Danilo kom till Udinese 2011. Det var 2010 i den brasilianska ligan som Danilo ska ha spottat på en spelare och kallade honom för apa. Det är sannolikt att Danilo kan slippa fängelse om han överklagar domen.