Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna befinner sig just nu i ett klurigt läge. Partiet kom in i riksdagen i första hand på grund av sin syn på invandringen. Sedan dess har partiet gjort allt för att inte uppfattas som ett enfrågeparti. Under partiets landsdagar förra hösten målade Jimmie Åkesson upp bilden av ett ansvarstagande parti med sikte på 30 procent av väljarstödet. Partiledningen försöker dessutom så gott man kan påvisa att partiet har breddats under tiden i riksdagen.
Sverigedemokraterna vill framstå som normala. Man vill bli rumsrena.
Samtidigt har partiet vunnit sitt väljarstöd på att vara något annat än de andra partierna, genom att tala om invandringen, genom att vara ett enfrågeparti.

Av allt att döma växer inte stödet för Sverigedemokraterna bland väljarkåren. Partiet står och stampar medan medias strålkastare riktas mot andra delar av det politiska landskapet.
Det var med den utgångspunkten Jimmie Åkesson gick in i söndagens partiledardebatt. Debatten var en möjlighet för honom att påminna om partiets existens, och dess existensberättigande.

Så vad gjorde Jimmie Åkesson? Han började med att prata om invandringen och att vifta med papper fyllda med statistiska kurvor. Under andra halvan ändrades retoriken. Då tog Åkesson strid för landsbygden, kritiserade privatiseringen av skolan och talade om sänkt bensinpris. Han blev killen som sa saker som de flesta gillar.

En halva invandring, en halva populism. Men resultatet blev ändå tamt. Jimmie Åkesson är numera en van debattör, han är orädd och bra i försvarsställning. Men sammantaget blev ändå söndagens debatt inte något av hans bättre framträdanden. Jimmie Åkesson hamnade stundtals utanför diskussionen. Delvis för att han inte lyckades ta sig ton men också för att de andra partiernas fokus inte låg på att attackera partiet.

När Sverigedemokraterna stormade in i riksdagen 2010 var det många som var oroliga. Hur skulle man hantera partiet? Skulle man ta debatten? Hur skulle man ta debatten? Expo har under flera år hävdat att det bästa sättet att bemöta Sverigedemokraterna är att tala om sin egen politik. Att möta partiet med egna visioner och egna idéer.

Söndagens debatt blev ett bevis på att den strategin fungerar. När andra talar om sina egna idéer har Sverigedemokraterna svårt att göra sig till ett intressant parti.