Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det senaste året i Helsingborg har varit tumultartat med flera våldsdåd och attentat. RFSL har tvingats säga upp sin lokal efter en våldskampanj som riktade sig mot gäster och vakter. Flera partilokaler har utsatts för skadegörelse och vänsterpartiets lokal har utsatts för mordbrand. Ung Vänsters medlemmar har trakasserats, misshandlats och mordhotats. Det har gått så långt att ungdomspolitiker i kommunen säger att de accepterat att hot om högerextremt våld ingår i arbetsbeskrivningen.

– Det är verkligen jobbigt men vi har fått börja kalkylera med det. Men man kan inte sluta protestera bara för att de tar till våld, säger Klara Persson, ordförande för Ung Vänster i Helsingborg.

SD:are med i attack

Polisens utredningar har inte lett till några gripanden, men den 22 mars kontrollerades en skara högerextremister i samband med en attack mot antirasister.

Attacken skedde mot en demonstration mot rasism i Helsingborg. Det stod tidigt klart att det fanns risk för att extremhögern skulle ta till våld och redan klockan 12.30 fick polisen ingripa efter ett larm om att nazister kastade sten och flaskor mot de antirasistiska demonstranterna.

När polisen anlände flydde nazistgänget till fots men polisen hann ifatt och avvisiterade dem. Polisen fann en kasse med tomglas som ingen ville kännas vid. Femton personer kontrollerades, däribland den lokale ledaren för Nationalsocialistisk Front i Kristianstad.

En av de som polisen avvisiterade i nazistgänget var sverigedemokraten Kim Högstedt. I valet 2002 kandiderade han för SD till fullmäktige i Helsingborg. Han var tionde namn på kommunlistan. Kim Högstedt har också valts in i Sverigedemokraternas Ungdomsförbunds styrelse i Helsingborg som ersättare.

– Vad vi gjorde ute? Ja, vad ska man säga. Ja, vi bemötte dem kan man väl säga, inte demonstranterna utan de andra, de svartklädda om man säger så. Ja, det var väl någon flaska som kastades men det var det enda som hände, säger Kim Högstedt till Expo.

Mindre än två timmar efter att Kim Högstedt hade blivit stoppad en första gång var det dags igen. Även denna gång befann han sig tillsammans med flera nazister och en påse tomglas.

Sverigedemokraterna i Helsingborg har i skrivande stund ingen ordförande, men Pontus Bergqvist är sekreterare i styrelsen och väntas bli den som tar över ordförandeposten efter Jens Leandersson. Han kandiderade på samma lista som Kim Högstedt och blev invald i fullmäktige. Han säger att partiet inte kan ha koll på varje medlem.

– Man kan inte kolla upp varje person och deras förehavanden och vad de har för sig. Det går bara inte, säger Pontus Bergqvist.

Men här pratar vi ändå om en officiell representant för Sverigedemokraterna i valet i höstas. Borde ni inte ha bättre koll på era egna representanter?

– Jag trodde faktiskt att vi hade så pass bra koll på våra medlemmar så jag måste säga att jag är mycket överraskad.

En i mängden

Kim Högstedt är inte den förste sverigedemokraten i Helsingborg som har setts tillsammans med skinnskallar. En av många är Jens Leandersson, känd aktivist och fram till alldeles nyligen ordförande i SD-Helsingborg. Han rörde sig mellan 1994 och 1996 regelbundet i nazisters sällskap. I en polisrapport från oktober 1994 framgår att han deltog på en nazistfest i Helsingborg tillsammans med bland andra tongivande medlemmar i Nationalsocialistisk Front.

Leandersson var ordförande för Sverigedemokraterna i Helsingborg vid valet i höstas och vill först inte kommentera det faktum att en person på deras lista frekvent umgås med nazister, då som nu, men säger sedan kort:

– Det låter ju inte bra. Jag trodde det var borta med allt sånt men tydligen inte, säger Jens Leandersson.

NDU:are med nazister

Knappt en halvtimme efter att sverigedemokraten Kim Högstedt kontrollerats av polisen var det dags för ledaren för Nationaldemokraternas ungdomsförbund (NDU) i södra Sverige att ertappas tillsammans med nazister i Helsingborg. När Expo frågar den 17-årige NDU-organisatören hur han vill beskriva de han var ute med svarar han:

– Det har jag väl ingen anledning att kommentera.

17-åringen skyller på att det i själva verket var polisen som klumpade ihop honom med andra personer som var ute just den dagen.

Anledningen till polisens ingripande den gången var ett larm om att nazister plockade gatsten vid hamnen. NDU-organisatören var inte den enda med organisatorisk titel på platsen, där fanns även ledaren för det nazistiska nätverket Blood & Honour/Småland.
Nazistledaren uppmärksammades senast på Hitlers födelsedag den 20 april då han tillsammans med NSF arrangerade en vit makt-spelning i Småland. NDU-organisatören håller med om att det kanske inte ser så bra ut att han kontrollerades med nazister.

– En bra bild är det väl inte, men samtidigt får man se det som så att vi var inte ute med det gänget som du talar om utan vi var där för att rapportera om händelsen till vår lokala hemsida.

Någon rapport om händelsen har inte publicerats.

Gemensam fiende

En sak står klar efter ett mycket våldsamt första halvår i Helsingborg. Medan riksorganisationerna strider i olika fraktioner står de enade i Helsingborg. Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna, aktivister från Blood & Honour och Nationalsocialistisk Front har en gemensam fiende – antirasisterna.

Mikael Ekman
[email protected]
Richard Slätt
[email protected]

Politiskt våld

Många partier har utsatts för det politiska våldet i Helsingborg, men merparten har drabbat medlemmar i Ung Vänster och vänsterpartiet. Attackerna har riktat sig mot såväl partilokaler som personer.

030215
Vänsterpartiets lokal utsattes för mordbrand
030219
Nazister gjorde sig skyldiga till skadegörelse på den utbrända lokalen mitt framför ögonen på medlemmar i Ung Vänster.
030221
Företrädare för Vänsterpartiet kallades för "rasförrädare" av nazister i samband med ett torgmöte med riksdagsledamoten Kalle Larsson.
030228
En före detta medlem i Ung Vänster misshandlades av nazister i anslutning till Vänsterpariets lokal.
030322
Flera nazister attackerade en antirasistisk manifestation.
030330
Nazister slog sönder en bil som tillhörde ett punkband som uppträdde på ungdomsgården Piren. Piren hade tidigare under veckan utsatts för skadegörelse i form av klotter. Texten "Combat 18" (som ingår i Blood & Honour) och "Akta er" klottrades på fasaden.
030510
En ung kvinna knivskars över halsen av nazister.