Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är inte första gången Nils-Alvar Ekstén ger sig in i politiken. I valet 2002 var han Sveriges Pensionärers Intressepartis kandidat till kommunfullmäktige men efter att han gjort utfall i media mot homosexuella tvingades han lämna partiet. Men nu gör Nils-Alvar Ekstén alltså comeback i Allianspartiet, en utbrytning ur Ny Demokrati.

”Invandrare lycksökare”
Till Helsingborgs Dagblad säger Nils-Alvar Ekstén att han vill ha fler friskolor i kommunen, då dessa konkurrerar med de kommunala skolornas socialistiska indoktrinering. Han säger sig också vilja sänka politikerarvodena och ge mer pengar till pensionärerna i Svalöv.

­- Flyktingar ska vi ta emot, men invandrare är lycksökare, säger Nils-Alvar Ekstén till Helsingborgs Dagblad.

Fundamentalist
Nils-Alvar Ekstén är kontaktperson för Riksförbundet för social och mental hälsas, RSMH, lokalförening i Landskrona-Svalöv och har ett förflutet i flera olika kristna församlingar. Han betecknar sig själv i dag som riksevangelist och församlingspastor. Han har beskrivit sig själv som bokstavstrogen och har inga problem med titeln fundamentalist.
I augusti 2004 skapade Ekstén rubriker när Svenska frälsningsarmén centralt protesterade mot att han bjudits in till ett möte i en lokal avdelning för att predika sitt ”budskap mot homosexualitet, jämlikhet, fria aborter med mera”.
I Nils-Alvar Eksténs rörelse har kvinnorna en underordnad roll.
- Kvinnor kan inte vara ordförande eller föreståndare men de kan vara med i styrelser, sa han i en intervju med Sundsvalls tidning hösten 2004.
Enligt Bibeln ska kvinnorna underordna sig männen men männen ska i sin tur underordna sig Herren, menade han och fortsatte.
- Männen har sin plats, kvinnorna sin.

Två främlingsfientliga partier
Allianspartiet har aldrig tidigare ställt upp till val i Svalöv. Partiet har numera sitt starkaste fäste i skånska Burlöv med två kommunala mandat. I höstens val ställer partiet också upp i Lund.
I Svalöv finns redan två partier med främlingsfientlig agenda representerade, Sverigedemokraterna och den rikskände ICA-handlaren Harry Franzéns parti Centrumdemokraterna.

ALEXANDER BENGTSSON
DANIEL OLSSON