Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Demonstrationen flöt på relativt ostört trots att smällare, toalettborstar och ägg kastades över polisavspärrningarna mot högerextremisterna. Högerextremisterna svarade med att kasta flaskor.

Högerextremisterna hade samlats på Mynttorget nära slottet och riksdagen. Företrädare från de ledande organisationerna inom den högerextrema miljön i Sverige talade. Bland andra Nationaldemokraterna, Svenskarnas parti och Förbundet nationell ungdom fanns representerade. Även Europaparlamentarikern och British National Partys ledare Nick Griffin talade.

Stefan Jacobsson som företrädde arrangörsgruppen läste upp ett mejl som han påstod att han fått från en riksdagsledamot. Tidigare har arrangörsgruppen gått ut med att en riksdagsledamot skulle tala på demonstrationen. Enligt Jacobsson vågade dock inte riksdagsledamoten komma, men att han inför demonstrationen skickat ett brev till arrangörerna.

– Jag övervägde länge att träda fram, jag trodde jag kunde vara en av er, men jag hade inte övervägt tillräckligt hur det här kunde drabba inte bara mig utan även min familj. Det är något jag har kommit till insikt över. Jag är tyvärr inte av samma kaliber som er, jag besitter inte ert mod. Jag är en av de skygga, läste Jacobsson ur "riksdagsledamotens" brev.

Efter talen bildade demonstranterna ett fackeltåg och tågade längs skeppsbron. Under färden inträffade sammandrabbningar med motdemonstranter. Högerextremisterna kastade brinnande facklor och motdemonstranterna svarade med att kasta tillbaka facklorna mot högerextremisterna. Vid en tvärgata rusade ett 30- tal högerextremister mot en skara motdemonstranter.

– Det var motdemonstranter på andra sidan. De stod och gestikulerade mot varandra, men en grind hindrade dem från att drabba samman, säger polisen presstalesman Diana Sunding.

Polisen uppger att demonstrationen i det stora hela gått lugnt till.

– Det har gått bra, det har inte varit några större sammanstötningar. Och detta var vad vi eftersträvade, säger Sundin

Minst sju personer greps och 18 omhändertogs. Åtminstone två personer har skickats till sjukhus. En person skadades efter att fått en flaska i huvudet, en annan hade fått glassplitter i ögonen.