Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Demonstrationen som gick under parollen "Med folket för fosterlandet" möttes av flera hundra motdemonstranter och ett massivt polisuppbåd. Ungdomsförbundet samlades på Stortorget i centrala Malmö för att sedan gå till Gustavs Adolfs torg och sedan tillbaka igen.

Tåget omgärdades av piketbussar och kravallutrustad polis. Både på Gustav Adolfs torg och på Stortorget möttes Sverigedemokratisk ungdom av motdemonstranter som bland annat skanderade "Inga rasister på våra gator".

Bland talarna fanns en representant från La Destra som menade att hans parti och Sverigedemokraterna bland annat är oroliga för den "obegränsade invandringen".

Förbundsordföranden Gustav Kasselstrand höll tal och ställde frågor till ungdomsförbundets kriminalpolitiske talesperson, Christoffer Dulny. De föreslog en militärpolis som ska kunna sättas in mot bland annat demonstranter och vid ordningsstörningar.

Även riksdagsledamoten Kent Ekeroth talade. Han berättade om de motioner han lagt om tuffare lagstiftning. Han pekade även ut invandrare som mer benägna att begå brott än "svenskar".

Sverigedemokratisk ungdom har länge annonserat att demonstrationen skulle bli deras största genom tiderna. Bland annat erbjöd de medlemmar gratis boende och resa inför den.

Demonstrationen blev trots det inte förbundets största. Demonstrationen som Sverigedemokratisk ungdom höll i våras i Göteborg var ungefär i samma storleksordning.

Gustav Kasselstrand menar dock att uppslutningen kan ha varit förbundets bästa. Han uppger en annan siffra på antalet deltagare än vad polisen och även Expo.se uppskattat.

– Vi var nog jämt upp med Uppsala, möjligen något större. Jag skulle gissa på att vi var minst 150 personer men kan inte säga exakt, säger han.

Kasselstrand säger även att han är nöjd med demonstrationen. Han är dock kritisk till att motdemonstranter fick stå och "störa".

Innan demonstration greps tre personer för förberedelse till våldsamt motstånd. Under demonstration greps en person för våldsamt upplopp. Polisen omhändertog även ett 30-tal personer för störande av den allmänna ordningen.

Se ljud och bildspel från demonstrationen här