Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 8 augusti som Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu hittades död i Smedbyparken i Huskvarna. En plats där han brukade sova. Fyra pojkar, varav tre är under 15 år, är misstänkta för inblandning i brottet.

En 16-åring och en 14-åring misstänks för mordet, de två andra för andra brott. Det har framkommit uppgifter om att Gica under en tid ska har trakasserats av ett ungdomsgäng. Ungdomarna ska bland annat ha kallat Gica för ”Råttan”.

Mordet har väckt starka reaktioner. En insamling för att möjliggöra att Gica skulle kunna begravas i sitt hemland Rumänien startades. 30 000 kronor behövdes för att transportera Gicas kvarlevor. Den summan överstegs snabbt och i nuläget har över 134 000 kronor samlats in, rapporterar P4 Jönköping.

– Det här förväntade vi oss inte, det gjorde inte den ideella gruppen som ville starta detta heller, säger Iréne Lindahl på Kyrkhjälpen till P4.

Iréne Lindahl säger till P4 att det kommer att bli pengar över som kommer att gå till arbete för utsatta medborgare, främst romer, både lokalt i Sverige och i Europa.