Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vittnet berättade att han tog tag i ett par växter och drog sig ner sig till botten när Brevik laddade om sitt gevär. Då han återvände till ytan såg han Breviks rygg.

– Jag försökte få en översikt över var han befann sig, jag såg hans rygg och såg att han sköt på andra, säger 20-åringen.

Kort efter att 20-åringen tagit sig upp ur vattnet såg han en båt som han vinkade till. Båten plockade upp honom. Kvar på ön var dock hans bäste vän. Han överlevde inte.

Ett 18-årigt vittne såg Breivik skjuta ihjäl 14 människor vid Pumphuset. Precis innan hade Brevik sagt att han var polis och att de var säkra.

En 17-åring vittnade om hur hon hjälpt skadade på ön. Hon tog hand om en flicka som hade träffats med ett skott i huvud och en pojke som skottskadats. De gömde sig i ett tält. Vittnet berättade att hon hämtade bandage från ett tält som tillhör Norske Folkehjelp. Bandaget använde hon för att hjälpa flickan som skjutits i huvudet. 17-åringen berättade även att de inifrån tältet hörde hur Breivik gick utanför.

– Jag märkte att han inte hade bråttom. Jag tänkte att han bara går runt och tar de han hittar, sa hon.

Liksom de senaste dagarna har rättegångsförhandlingarna startat med obduktionsrapporter. Flera grät och tröstade varandra när offer efter offer presenterades med bilder och minnesord. Totalt gick rätten igenom tolv obduktionsrapporter.

Ett av vittnena tvingades få poliseskort när han lämnade rättegången på grund av hot. Enligt NRK har någon skriftligen hotat honom till livet. Vittnet har förts till hemlig plats.

Ämnen i artikeln