Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas starke man i Bjuv, Allan Jönsson, har under en längre tid kritiserat Sverigedemokraternas toppstyrning, hur arbetet i region Skåne sköts och att partiet fokuserar för mycket på invandringspolitiken. Nu har partiet startat en utredning som kan få honom utesluten ur Sverigedemokraterna. Jönsson menar att det varit på gång en längre tid, eftersom han varit så öppen i sin kritik.
– Det finns mycket bakgrund som man måste känna till. Uteslutningsärendet är inget som förvånar, nu är det skarpt läge, säger Allan Jönsson till Expo.

Jönsson uppger att han velat ha en diskussion om partiarbetet men säger att han mötts av tystnad.
– De bemöter ingenting. Ärenden ska inte behandlas på sådant sätt.

Enligt uppgifter till Expo är det partisekreterare Björn Söder som gett Carina Herrstedt, riksdagsledamot och ordförande i partistyrelsens medlemsutskott, i uppdrag att väcka ett uteslutningsärende mot Allan Jönsson.

Sverigedemokraternas pressekreterare William Hahne vill inte kommentera uppgifterna.
– Det är inget jag har insyn i, det jag vet är att det rör sig om en enskild medlem, säger William Hahne.

Inte heller Allan Jönsson vill prata om vem det är som har väckt ärendet mot honom.
– Handlingarna kommer med beslutet, då kommer det fram, säger han.

Allan Jönsson är ordförande för Sverigedemokraterna i Bjuv, som är en del av det konflikttyngda distrikt Syd. Hur framtiden kommer att se ut för distriktet är oklart men det finns planer på att dela det i Halland, Småland och Skåne.

Mikael Eskilandersson valdes till ny ordförande på det senaste distriktsårsmötet i slutet av mars. Ett möte som blev väldigt rörigt eftersom motsättningar uppstått mellan de grupper inom Syd som önskade Eskilandersson som ny ordförande och de som ville behålla förre ordföranden Jens Leandersson. Efter att beslutet om ny ordförande var fattat ajournerades mötet.
– Framtiden är mycket turbulent och oviss. Inte många vet vad som händer, säger Allan Jönsson.

Allan Jönsson är inte den ende som har reagerat mot partiledningens höga löner. I distrikten i Blekinge och Västra Götaland har flera lokala företrädare protesterat mot de stora ersättningarna.

Jimmie Stranne, som är ordförande för ett av Sverigedemokraternas distrikt i Västra Götaland, har tidigare sagt till Expo att ersättningarna skapat irritation bland gräsrötterna.
– Folk kan undra varför "vi ska jobba gratis när de får en massa pengar", sa Stranne då.

Allan Jönsson säger att han kommer att fortsätta jobba med lokalpolitik även om han utesluts. Han har drivit ett lokalt parti tidigare och kan tänka sig att starta ett igen.
– Jag hoppas vara kvar ett tag till. Annars kommer jag att ägna mig åt kommunpolitik ändå, säger Allan Jönsson.

Ämnen i artikeln