Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Föga oväntat kritiserade Jimmie Åkesson Sveriges invandringpolitik under onsdagens partiledardebatt där alla partiledare framförde den politik de vill föra. Åkesson kritiserade asylpolitiken och hävdade att det var just den sortens "signalpolitik som får utsatta människor att i nöd begå desperata handlingar, att söka sig till flyktingsmugglare och med falska förhoppningar riskera sina liv på väg till en bättre tillvaro i Europa."

Jimmie Åkesson hävdade också att "myten om de många hjärnkirurger som kör taxi i Sverige är för att skuldbelägga det svenska folket." Enligt Åkesson är det bara välbeställda invandrare som har möjlighet att ta sig till Sverige. Flyktingarna till Sverige utgörs således av rika välutbildade som här får "livslångt permanent uppehållstillstånd." Han menar att Sveriges asylpolitik inte når de som behöver det mest och drar slutsatsen att 90 procent av asyl- och anhörighetsinvandringen ska stoppas.

- Sverige behöver kraftigt begränsa invandringen, inte utöka den ytterligare, sa Åkesson från talarstolen och möttes av trötta applåder från ett par partikamraters händer.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anser inte att Sverigedemokraternas ståndpunkt är förenlig med en human invandringspolitik.

- För mig är inte invandring fråga om pengar. Det är en fråga om värderingar, om att vi ska ge människor på flykt undan förtryck en fristad. Jag tror inte alls på SD:s kalkyler, säger Jonas Sjöstedt till Expo Idag.

 annie Annie Lööf (C) (Foto: Expo)

Sverigedemokraterna presenterade i slutet av september siffror på besparingar de menar Sverige kan göra genom att minska på asyl- och anhörighetsinvandringen med 90 procent. Enligt Sverigedemokraternas kalkyl kan Sverige under nästa mandatperiod spara uppemot 118 miljarder kronor på en sådan minskad invandring. För att få tyngd bakom siffran har Sverigedemokraterna hänvisat till att riskdagens utredningstjänst (RUT) tagit fram bakgrundsmatrialet till partiets kalkyl.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf påpekar att RUT inte ställer sig bakom hur Sverigedemokraterna tolkat materialet.

- Jag tycker att det är oseriösa hobbyberäkningar de använder sig av. Inte ens RUT säger att man kan räkna på det sättet, säger Lööf till Expo Idag.

Enligt Åkesson handlar det om att göra rätt "prioritet". Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserar även han "invandringskalkylen".

 reinfeldt Fredrik Reinfeldt (M) (Foto Expo)

- Vi tror inte på hans kalkyler och därmed tror vi inte på hans budget. Vi tycker att det är viktigt att påpeka att det faktumet att Sverige är öppet attraherar hit folk som också bidrar till välfärden. Det stärker välfärden. Om vi gör som SD vill, stänger gränsen, så kommer vi att få mer problem med att bära upp välfärden. Mycket av vår välfärd är uppbyggd på de utrikesföddas arbeten, säger Reinfeldt till Expo Idag efter partiledardebatten.

Det finns i dagsläget ingen vedertagen kalkyl på att invandring skulle kosta Sverige, varpå Åkesson påstår att hans kalkyl är den rätta. Även Damberg sluter sig till kritiken mot Sverigedemokraternas kalkyl.

- De bygger sin budget på fantasisiffror. Det jag kan konstatera är att de är ett högerpopulistiskt parti. De lovar allt till alla och har udden riktad mot de som har det svårt i samhället, säger Socialdemokraternas gruppledare, Mikael Damberg till Expo Idag.

Ämnen i artikeln