Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under midsommarhelgen som svartsjukan helt tog över Tor Paulsson. En svartsjuka som funnits där ett tag. Den grova misshandeln på midsommar föregicks av en misshandel på en finlandsfärja där flera nationaldemokrater var med. Under kvällen pratade Paulssons sambo i telefon med en manlig vän. Ett tag senare fick hon ett textmeddelande där mannen skrev att han tyckte mycket om henne och inte ville förlora henne. Detta fick Tor Paulsson reda på och ska enligt sambon ha tryckt ner henne på golvet och satt sig gränsle över henne och tagit stryptag. I rätten sa sambon att hon trodde att hennes sista stund var kommen. Hon tänkte "jag ger upp, barnen har det bra" berättade hon i tingsrätten.

Paulsson hävdade i tingsrätten att det enda som hände i hytten på resan var att sambon slog honom på armen och att han puttat henne in i väggen.
Tingsrätten skriver i sin dom att Paulssons redogörelse inte är rimlig då flera vittnesuppgifter till stora delar styrker att sambon haft blåmärken. En person ska ha ringt till polisen redan i mars och berättat att paret var osams.

Ville inte förstöra för partiet

Efter resan med finlandsfärjan så inträffade en misshandel inför ögonen på parets fem barn. Paulsson slog till sambon över ansiktet så att blåmärke uppstod. Tingsrätten finner att misshandeln inte kan bedömas som ringa. Efter misshandeln bestämde sig Paulssons sambo för att gå till polis om det hände en gång till efter valet till Europaparlamentet. Anledningen till att hon inte direkt gick till polisen var att Nationaldemokraterna var mitt uppe i en brinnande valrörelse och en polisanmälan mot partiorganisatören hade varit ett tungt bakslag för partiet.

Påstådd otrohet och svartsjuka

Den 26 juni hade Paulsson och hans sambo bjudit in vänner till midsommarfirande vid deras gård i Gagnef.

Under dagen har Paulsson konfronterat sin sambo och en annan lokal ledare för Nationaldemokraterna i Jönköping med rykten om att de skulle ha en affär. Paulsson har fått många textmeddelanden om att så skulle vara fallet. Båda två förnekar dessa rykten.

Lite senare på kvällen ville de flesta kolla in EM-matchen och eftersom ingen tv finns på gården bestämde man sig för att åka till en pub. Det var åldersgräns och sambon vände därför tillbaka till gården med barnen.

Någon gång efter elva på kvällen kommer Tor Paulsson och de andra tillbaka till gården. Sambon säger då till Paulsson att hon ska gå sin kvällspromenad - som hon alltid gör. Promenaden brukar ta en och en halv timme.

Under tiden sambon är borta får Paulsson uppgifter från en av festdeltagarna om att ryktena stämmer. Paulsson blir vansinnig och det späs på då mannen som sambon påstås ha en relation med också är försvunnen. Svartsjukan växer och Paulsson ger sig ut till fots och med bil för att leta reda på sin sambo, utan resultat.

En annan som är på festen märker hur Paulsson blir argare och argare och varnar både Paulssons sambo och den andra killen via textmeddelanden. Även när sambon kommer tillbaka varnar han henne. Paulsson vill då prata med henne och de går till ett förtält till en husvagn som står uppsatt på gården. Så fort de kommer in slår han henne till marken och sätter sig gränsle över henne. Med knutna nävar slår han mot hennes ansikte som om det vore en boxboll, enligt flera vittnen.

Tar stryptag

Sju-åtta slag träffar ansiktet. Sambon ropar på hjälp och efter polis. En man försöker få bort Paulsson från sambon men knuffas själv omkull. Till slut tar sig sambon loss och springer in i huset för att ringa polis. Paulsson följer efter och sliter sönder telefonsladden och tar stryptag på henne tills det svartnar för ögonen på sambon.

När hon vaknar till finner hon sig själv sittandes på en stol och Paulsson mitt emot henne. Han hånflinar åt henne och hotar henne till livet. Hon tar skydd på toaletten, men han öppnar med hjälp av en skruvmejsel. Hon sliter den ur handen på honom och tar sig ut ur huset genom hot och kommer ut på gården. Ett tag senare kommer polisen och griper Tor Paulsson.

Tor Paulsson menade att han under hela händelsen under midsommar provocerades av sin sambo, något som tingsrätten finner orimligt.

Skild från sina uppdrag

En dag senare skiljs Tor Paulsson från alla sina politiska uppdrag i väntan på rättegången. Det återstår att se vem som kommer att ta över Tor Paulssons position som partiorganisatör. Marc Abramsson har haft rollen som tf partiorganisatör tidigare, men även han väntar på en rättegång för Prideattacken som har överklagats till hovrätten. I tingsrätten dömdes han mot sitt nekande till 18 månaders fängelse för grov misshandel och våldsamt upplopp.

Anser att det är en politisk dom

När Expo ringer upp Nationaldemokraternas pressekreterare Stefan Olsson för en kommentar så har han inte hört domstolens utslag och reagerar kraftigt när han får reda på längden på fängelsestraffet.

- Det är en politisk dom. Det är ett långt straff så för mig låter det som att det varit politik inblandat i det här.

Men straffskalan för grov misshandel börjar ju vid ett år så det är väl inte överdrivet långt?

- Jo, det är sällan som rätten följer straffskalan så hårt som man gjort i det här fallet. Nu är jag inte så insatt i straffskalan avseende den här sortens brott, men tittar man på till exempel våldtäkter så följer man sällan straffskalan, menar Stefan Olsson.

Stefan Olsson vill inte ge några kommentarer till vad detta betyder för Tor Paulssons vara eller inte vara i partiet utan säger att det är en sak man nu måste diskutera. Han menar att det inte kommer att påverka partiet nämnvärt att man nu tappat Paulsson som motor i organisationen.

- Det här är väldigt tråkigt och i grunden en familjetragedi och han är som klippt och skuren för rollen som partiorganisatör. Samtidigt så finns det många som kan axla den rollen även om det kommer att bli jobbigt.

Stefan Olsson menar vidare att affären om den grova misshandeln inom det som i propagandan framställts som den lyckliga kärnfamiljen inte skadat partiet nämnvärt.

- Jag tror att det ska mer till för att skada vårt varumärke, säger Olsson till Expo.

Ämnen i artikeln