Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I januari mötte Pegida Dresdens talespersoner Tatjana Festerling och Lutz Bachmann flera europeiska antimuslimska och högerextrema organisationer vid konferens utanför Prag. Bland annat närvarade holländska, bulgariska och österrikiska Pegida, men även italienska Lega nord, den nybildade tjeckiska gruppen Anti-Islam Bloc och det polska nationalistpartiet Ruch Narodowy.

På mötet skrev de under en deklaration om att "aldrig vika sig för Europas fiender. Vi är redo att stå emot politisk islam, extrema islamistiska regimer och deras kollaboratörer i Europa".

På mötet kom den antimuslimska alliansen överens om att döpa samarbetet till "Fort Europa" och att beskriva sig som en grupp som "vägrar böja sig för en europeisk central regering" och en "global elit" vilken pekas ut som ansvarig för "fattigdom, arbetslöshet, korruption, kaos och en moralisk kollaps".

Man beslutade även att samordna demonstrationer i flera europeiska länder den 6 februari. Resultatet såg vi lördags.

Liten uppslutning till Pegida-demonstrationer

Endast i Tyskland lyckades organisationen mobilisera. I Pegidas hemstad Dresden ska mellan 5 000 och 8 000 personer ha samlats på lördagen.

I England har den tidigare ledaren för English Defence League, Stephen Yaxley-Lennon – som även kallar sig Tommy Robinson – försökt att dra igång brittiska Pegida. På lördagen organiserades protester i Birmingham. Men endast omkring 200 personer slöt upp, rapporterar The Guardian.

Tommy Robinson bedyrade i medier att hans Pegida-grupp i Storbritannien "inte sprider rasism". På Twitter låter det dock annorlunda.

"Jag skulle personligen skicka ut varje vuxen muslimsk man som kommit till EU de senaste 12 månaderna i morgon om jag kunde. De är låtsasflyktingar", skrev ha den 31 januari.

Även i Köpenhamn anordnades en Pegida-manifestation i helgen med omkring 200 deltagare, enligt Ekstra bladet. Pegida går i Danmark under namnet For frihed och ingår i det lilla europeiska counterjihad-nätverk som de senaste åren gjort flera försök att etablera en enad europeisk antimuslimsk-rörelse.

For frihed hade även ett arrangemang den 23 januari. Då deltog Tommy Robinson och även Ingrid Carlqvist som är den drivande inom counterjihad-miljön i Sverige. Efter manifestationen ska hon ha haft ett möte med Robinson.

– Vår röst blir så mycket starkare om vi ställer oss sida vid sida med varandra över landsgränserna och tillsammans visar på det hot som islam utgör mot våra länder, sa Robinson inför mötet i Köpenhamn till Ingrid Carlqvists antimuslimska nättidning Dispatch International.

Robinson har även varit i Nederländerna, Tjeckien och Pegidas huvudstad Dresden i försök att ena en antimuslimsk-rörelse.

Pegida lyckas inte mobilisera

Hittills har det dock varit svårt för Pegida att organisera större massor utanför Tyskland. Helgens manifestationer drog endast ett hundratal i franska Calais, där 20 demonstranter rapporteras ha gripits. I Amsterdam ställdes demonstrationen in då polisen spärrat av demonstrationsområdet efter att ha hittat ett "misstänkt paket".

I Sverige uteblev manifestationer den 6 februari. Tidigare försök att anordna demonstrationer i bland annat Malmö och Göteborg under 2015 har slutat i fiasko med endast ett tiotal personer.

Ämnen i artikeln