Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Man ska inte klumpa ihop människor, men det är otroligt många judar inom allt som jag ogillar", skrev Peter Mangs 2010 i en kommentar på den numer nedlagda sajten Politiskt inkorrekt.

Rättegången mot den misstänkte seriemördaren Peter Mangs inleddes i början av april och processen beräknas pågå till juli. Han anklagas för att ligga bakom tre mord och tolv mordförsök i Malmö mellan 2003 och 2010. Mangs nekar till brott och motiven är fortfarande oklara. Men efter att polisens digra förundersökning offentliggjorts kan man dra slutsatsen att Mangs tror på antisemitiska konspirationsteorier.

Mangs har på internet även debatterat och försökt sprida dessa antisemitiska konspirationsteorier. På den främlingsfientliga och nedlagda sajten Politiskt inkorrekt har Peter Mangs skrivit 63 inlägg. Under pseudonymen UsamaBinLadulås argumenterade Mangs för de här antisemitiska konspirationsteorierna.

Mot mångkulturen

En teori som Peter Mangs flera gånger återkommer till är att judarna ligger bakom mångkulturen. Mangs hänvisar till en amerikansk lag, The Hart celler act/Immigration and Nationality act från 1965, som han menar att judar drivit igenom. Lagen innebar att USA slopade ett kvotsystem för invandring som baserades på nationalitet. Lagens tillkomst är central i amerikanska högerextrema gruppers propaganda.

Mangs kommenterade på Politiskt inkorrekt 2010:

"Immigrationen från tredje världen började 1965 med "the Hart Celler Act" i USA.

I en annan kommentar samma år:

"Israel vill samla judarna där (Israel, red. anm.) och vill splittra andra folk, göra dem dummare och mer kontrollerbara verkar det som."

På Politiskt inkorrekt tipsade Peter Mangs även om den amerikanske konspirationsteoretikern och före detta Ku Klux Klan-ledaren, David Duke och dennes bok My Awakening. I boken hävdar Duke att det pågår ett globalt och etniskt krig mellan judar och icke-judar. Duke har bland annat deltagit på en förintelseförnekarkonferans i Iran 2006.

Sanningsrörelsen

Peter Mangs har även sökt sig till Vaken.se, ett internetforum som diskuterar och marknadsför olika konspirationsteorier. Mangs deltog på flygbladsutdelningar och besökte seminarier som anordnats av personer kopplade till sajten. På flygbladet om ett seminarium som Mangs besökte beskrevs föreläsaren, som inte namngavs, som en: "erfaren konspirationsteoretiker" som skulle gå igenom "konspirationsteorins huvudteser".

Av en mejlkonversation mellan Mangs och en person ur Vakens administrationsgrupp framgår det att föreläsaren var Kristoffer Hell.

Kristoffer Hell har på sin blogg, som plockats ner från internet, påstått att siffrorna över antalet dödade judar under Förintelsen är överdrivna. Hell ifrågasätter även gaskamrarnas existens och drar i ett blogginlägg slutsatsen att sionister är de enda som "tjänat" på vad han beskriver som den "så kallade förintelsen."

"Judelista"

I Mangs dator har polisen även hittat Ahmed Ramis lista över judar och andra som påstås ingå i den svenska delen av ett upplevt hemligt nätverk som styr världen. Rami driver sajten Radio Islam och är en ökänd antisemit som suttit i fängelse för hets mot folkgrupp.

I datorn och Mangs mobiltelefon fanns också dokument med rasideologiskt innehåll. Ett under titeln 14 koder av arisk etik i vilket det listas "ariska" levnadsregler. Mangs läste även tidningen Nationell Idag. På Politiskt Inkorrekt uppgav Mangs att han 2010 röstat på Sverigedemokraterna i kommunvalet.

Oklara motiv

Vad Mangs skulle haft för motiv att begå de mord och mordförsök han misstänks för är inte klarlagt. Han vistades ett par gånger i USA, något som påverkade honom starkt.
"Nu är jag förändrad såtillvida att jag har ett frihetssinne som en amerikansk revolutionär", skriver han i en självbiografisk text.

Mangs världsbild har mycket gemensamt med den amerikanska högerextrema rörelsens världsbild. Men det finns inga uppgifter om att Mangs kommit i kontakt med dem när han var bosatt i USA.

Personer som Peter Mangs nämner

I polisens förundersökningsmaterial framgår det att Peter Mangs upprättade listor över kända antisemiter och konspirationsteoretiker. Nedan ett antal exempel.

Ernst Zündel, tysk förläggare och förintelseförnekare. Dömdes i Tyskland 2007 till fem år fängelse för att ha förnekat att sex miljoner judar dödades under andra världskriget.

Alex Jones, amerikansk konspirationsteoretiker som driver sajten infowars.com. Han har i sitt radioprogram hetsat mot mexikaner. Jones har även medverkat i TV-kanaler som Fox News.

Jeff Rense, programvärd för ett konspiratoriskt radioprogram i USA där han ofta gett utrymme till antisemiter, bland annat har David Duke bjudits in.

David Duke, Tidigare ledare för Ku Klux Klan och högerextrem antisemit. Har bland annat sagt att judar "konsekvent motarbetar alla organisationer som försöker bevara det europeiska arvet".

Richard Williamson,
katolsk biskop i prästbrödraskapet SSPX. Han uppmärksammades då han i en tv-intervju i programmet Uppdrag Granskning förnekade Förintelsen.

David Icke, populär konspirationsteoretiker, har skrivit att han är övertygad om att en grupp judar, tillsammans med andra, låg bakom första och andra världskriget.

Ämnen i artikeln