Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Frankrikes inrikesminister Manuell Valls har meddelat att det står kommuner fritt att stoppa Dieudonné M´bala M´balas föreställningar med hänsyn till risken att den allmänna ordningen störs. Nu har Bordeauxs borgmästare Alain Juppe gått ut med att komikern ska stoppas från att uppträda i staden.

Den konservative borgmästaren Juppe har också fått stöd från företrädare i det socialistiska partiet. Även borgmästare i andra städer har öppnat för att stoppa komikern, rapporterar Associated Press.

M´balas advokat säger att han inte oroas över uppgifterna om att föreställningarna stoppas. Han säger att beslutet kommer att överklagas och politikerna måste bevisa att det finns en reell risk för att föreställningen stör den allmänna ordningen.

Inrikesminister Manuell Valls har dock slagit fast att rasismen och antisemitismen i M´balas pjäs bryter mot lagen och den innehåller::

"Avskyvärda antisemitiska angrepp mot judiska personligheter och det judiska samfundet … och giftiga och chockerande attacker mot minnet av Förintelsens offer".

Dieudonné M´bala M´bala har dömts flera gånger för hets mot folkgrupp. Åklagare har även inlett en utredning mot honom efter att han förolämpat journalisten Patrick Cohen.

"När jag hör om Patrick Cohen, säger jag till mig själv: Man ser gaskammare… Det är en skam", sa M'bala till France24.

Förra året stoppades hans film The Anti-Semite från Cannes filmfestival. Huvudrollen innehades av förintelseförnekaren Robert Faurisson som spelade sig själv. Filmen inleds med hånfulla bilder över Auschwitz och producerades av det Iranska centret för dokumentärer och experimentell film. 2008 fick Faurisson ett pris av M'bala som delades ut av M'balas assistent utklädd till en fånge i ett koncentrationsläger och med en gul davidsstjärna på bröstet.

M´bala har dessutom fått stöd av och besökt Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad som är ökänd för sin antisemitism.

M'bala har haft täta kontakter med det högerextrema partiet Front National. 2009 ställde han upp i Europavalet för det "Antisionistiska partiet", ett parti han startat tillsammans med Front National aktivisten Alain Soral. Redan tidigare hade M'bala florerat tillsammans med personer från Front Nationals topp, bland andra Bruno Gollnisch, som sitter i Europaparlamentet i samma grupp som det ungerska antisemitiska och antiromska partiet Jobbik och svenska Nationaldemokraterna.

M'Bala är även upphovsman till gesten "la quenelle" som beskrivs som en inverterad nazisthälsning. En hälsning som den senaste tiden fått stor uppmärksamhet efter att den franska fotbollsstjärnan Nicolas Anelka i West Bromwich använde gesten när han firade ett mål. Fotbollsspelaren utreds nu av det engelska fotbollsförbundet.

Ämnen i artikeln