Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på tisdagsmorgonen som den 13-åriga pojken på vägen till skolan överfölls bakifrån och misshandlades av fem män i 20-årsåldern. Överfallet skedde oprovocerat.

– Pojken blev brutalt nedslagen och fick ta emot sparkar och slag, möjligen har man även använt något tillhygge. Pojken förlorade medvetandet under en kort stund, men vaknade till när någon sade "nu sticker vi härifrån", säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström till Expo.

Hatbrott

Polisen bedömer att det är ett hatbrott och kan i nuläget inte se att det rör sig om något annat motiv än att pojken ursprungligen kommer från ett annat land.

– Vi har fått en del tips sedan det här inträffade, sedan tittar vi på ett antal personer som vi sedan gammalt vet kan vara intressanta när det gäller den här typen av brott, säger Christer Nordström.

En eller flera av gärningsmännen ska ha haft rakade huvuden och en av dem hade en drake tatuerad i ansiktet och på huvudet, enligt uppgifter som 13-åringen lämnat.

Ingen misstänkt

Polisen kan i nuläget inte säga om personerna som misshandlade 13-åringen är högerextremister, men de misstänker att så kan vara fallet. Två personer, som polisen benämner som skinnskallar, hämtades kort efter misshandeln in för förhör. Dessa två är inte misstänkta för något brott, utan förhördes för att de skulle kunna misstänkas umgås i samma kretsar som gärningsmännen. Ingen har gripits och inga personer är i dagsläget misstänkta för brottet.

– Vi bedömer det här som en extrem och synnerligen allvarlig händelse på grund av pojkens unga ålder och övriga omständigheter. Därför är vi ohört angelägna om att klara upp det här, säger Christer Nordström.

I en intervju med Sveriges Radio Uppland säger pojkens storebror Mohammed, 18, att hans lillebror är skakad, rädd och inte vågar gå till skolan. Men att han efter omständigheterna mår bra.