Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Runt 120 poliser var i tjänst under torsdagskvällen i Norrtälje. Förutom kravallutrustad polis hade man kallat in ridande poliser och i luften spanade en helikopter över området under hela kvällen. Polisinsatsen är således den största någonsin i Norrtälje.

Redan vid kvart över sju lyckades polisen ringa in en grupp bestående av 28 militanta antifascister som visiterades innan de kördes ut från staden. På plats kunde man hitta flera tillhyggen.

- Det var skönt att vi fick fatt i den gruppen tidigt på kvällen, innan demonstrationen hade börjat. Det var de som var mest beväpnade och när de kördes ut tre kilometer norr om staden så blev det mycket lugnare, säger närpolischefen Sven Nilsson till Expo.

Vidare omhändertogs 34 motdemonstranter sedan de försökt att blockera demonstrationsvägen strax innan klockan åtta på kvällen. Även dessa bussades ut från staden med inhyrda bussar.

- Det var egentligen inte de två demonstrerande grupperna som vi var direkt oroliga över. De grupperna kan i detta läget fungera som en tändande gnista hos alla de Norrtäljebor som tagit sig ut på gatorna. Hade något större hänt mellan de demonstrerande grupperna hade vi haft upploppsstämning i Norrtälje, säger Sven Nilsson.

Två anledningar till Norrtälje

Nationaldemokraternas demonstrationståg gick från busstorget till Stora torget beläget mitt i den gamla trästaden. Anledningen till att Nationaldemokraterna valt Norrtälje som stad för sitt årliga Gustav Adolfs-firande har två orsaker. Som officiell anledning anger man att staden grundades av Gustav II Adolf. Den bakomliggande anledningen är en medveten långsiktig satsning på att komma in i Norrtälje kommunfullmäktige i de allmänna valen 2006. I valet i höstas var Nationaldemokraterna snubblande nära att ta ett mandat. På valnatten hade de till och med ett mandat men förlorade det när sluträkningen var klar.

Många unga

Nationaldemokraternas fackeltåg samlade 129 demonstranter och ytterligare en handfull sympatisörer anslöt uppe vid torget där flera tal hölls. Den absoluta majoriteten av tåget bestod av ungdomar under 20 år. Utmed demonstrationsvägen så kunde man se hur butiksinnehavarna hyrt in vaktpersonal eller stannat kvar i butiken personligen. I vissa fall med hundar som skydd om det skulle hetta till. Marschen gick dock mycket lugnt tillväga. Vid torget hölls anförande av flera personer, dels från partiledningen men även från Norrtäljes lokalavdelning. Minnesmanifestationen blandades med dagsaktuell politik och då främst om nedläggningen av Norrtäljes akutsjukhus.
Torgmötet avslutades med Nationalsångens fyra verser. NDU:s vice ordförande Robert Almgren inledde sången. När han slutade sjunga med hjälp av högtalarsystem i den tredje versen så dog sången ut. Helikopterns rotorblad överröstade de 130 nationaldemokraterna.

Nationaldemokraternas ungdomsförbunds ordförande Marc Abramsson
Nationaldemokraternas ungdomsförbunds ordförande Marc Abramsson höll kontakten med polisen på plats.
© David Lagerlöf

Mindre incident

När torgmötet var avklarat så ställde man sig upp för att marschera samma väg tillbaka. De ridande poliserna först och Nationaldemokraterna flankerades av kravallutrustade poliser hela vägen tillbaka. Vid ett tillfälle blev en motdemonstrant för närgången och då gjorde knappa tiotalet nationaldemokrater en tjurrusning mot honom. Bråket kunde snabbt avbrytas av polisen.

Vid stationen så rullades fanorna ihop. En ung kvinnlig aktivist med ansvar för en av de svenska flaggorna doppade flaggan i marken till NDU-ledaren Marc Abramssons stora ilska som snabbt försökte rädda situationen.

Polisen nöjd

Polisen hade plockat in styrkor från hela Stockholms län för att klara av demonstrationen. När Nationaldemokraterna hade tagit sig till samlingsplatsen slog polisen en ring runt torget och spärrade av alla vägar som ledde in till torget. De av allmänheten och motdemonstranterna som kommit ända fram till torget hänvisades till platser utanför avspärrningarna. Talen kunde således i vanlig ordning endast höras av partiets egna sympatisörer, journalister och poliser. Polisen i Norrtälje är mycket nöjda med resultatet av sin egen insats.

- Jag är mycket nöjd med allt. Inte en enda glasruta krossades. Vi lyckades stävja det som hade kunnat bli ett helvete i Norrtälje stad, säger Sven Nilsson till Expo.

- Jag är helt övertygad om att Nationaldemokraterna är tillbaka om ett år med en ny ansökan om att få demonstrera i staden, avslutar Sven Nilsson.