Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra året lyckades polisen ringa in motdemonstranterna på Rönninge Torg. Ingen direkt konfrontation uppstod vid 2002 års Salemdemonstration. Polisen ledde den nazistiska demonstrationen via en bakväg som gjorde att de två grupperna aldrig såg varandra på nära håll. Insatsen bedömdes i efterhand som mycket bra då polisen lyckats med uppgiften som den tagit på sig – att hålla två demonstrationer på samma dag.

Direkt efter marschen förra året började mobiliseringen inför 2003 års marsch. Båda sidorna har varit aktiva på internet med att locka demonstranter till Salem. Polisen har även i år valt att ge båda grupperna demonstrationstillstånd. Nätverket Mot Rasism (NMR) har fått tillstånd mellan klockan elva och två. Därefter har polisen ett andrum på tre timmar om allt går enligt planerna. NMR säger dock offentligt att man inte kommer att börja sin demonstration förrrän klockan ett.

- Givetvis har vi uppmärksammat detta, säger Mats Nylén vid Stockholmspolisen som kommer att hålla i mediakontakterna under demonstrationerna.

Vad gör ni om NMR inte lämnar platsen när deras demonstrationstid gått ut?

- Det får vi se då. Vi måste göra en bedömning i varje aktuellt läge, säger Nylén.

Förra året valde polisen att slå en järnring runt hela motdemonstrationen med hjälp av kravallstaket. Om det blir en liknande insats även i år vill polisen inte gå in på.

Hätsk stämning

Inför marschen är det en mer upptrissad stämning än det varit tidigare år. Nazisterna är helt övertygade om att de militanta antifascisterna kommer att attackera dem. Från de militanta antifascisterna hörs samma tongångar. Flera grupper är helt klart beredda på att det blir upplopp i Salem.

- Stämningen är mer upphaussad i år men vi har två grundlagsskyddade demonstrationer och vi ska se till att de kan genomföras, säger Mats Nylén.

Två grupper med mer än tusen man på varje sida. Är ni rustade för att hålla dem isär?

- Det är ju vår yttersta uppgift under lördagen. Hur vi lyckas med den uppgiften beror på vad som händer och hur vi agerar. Vi kan ju inte gå in på det mer ingående innan demonstrationerna eftersom även de som vill bråka läser tidningar, säger Nylén.

Ämnen i artikeln