Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fler än 2000 personer deltog på lördagens Prideparad i Ungern. De två senaste åren har tåget attackerats. Inför årets parad hade högerextrema grupper hotat med att störa den. Men tack vare en massiv polisinsats hölls motdemonstranterna på avstånd och Pride-paraden kunde genomföras utan störningar. Tyvärr innebar även polisens avspärrningar att få fick tillfälle att se paraden, skriver UK Gay News.

"Motstånd mot människor som inte tillhör normen"

Enligt JTA ska polisen bland annat ha använt tårgas för att hindra motdemonstranterna att ta sig till paraden. Ett 30-tal motdemonstranter ska även ha gripits, bland annat för innehav av vapen. När motdemonstranterna tog sig in i Budapests judiska kvarter slet de ned skyltar och skrek antisemitiska slagord.

– Det finns ett motstånd i Ungern mot människor som inte tillhör normen, oavsett om vi talar om homosexuella, romer eller judar. Och motståndet finns i fler grupper än de rent nazistiska. Därför är det så viktigt att man tar ställning för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Sören Juvas förbundsordförande i RFSL, till Expo.se.

Protester mot Pride

Redan innan Pridetåget höjdes det röster inom det ungerska parlamentet om att den borde stoppas. Ilona Ékes, från center-höger partiet Fidesz, gick ut och uppmanade polischefen att stoppa tåget. Uttalandet mötte protester såväl inom landet och utrikes. Bland annat gick tretton ambassader ut med ett stöduttalande för Pride. En annan som reagerade var den amerikanske skådespelaren Whoopi Goldberg. När paraden sedan gick skickade hon en videohälsning där hon uppmanande alla som stödjer demokrati att ta avstånd från det våld som HBT-personer utsatts för.

– Det är bra att regimen agerar och det är oerhört bra att så många ambassader har gett sitt stöd till Pride-firandet. Men det är också en varningssignal för det som man kan se i Europa, där intoleranta grupper organiserar sig tydligare och kraftfullare, säger Sören Juvas.