Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En undersökningsledare från Kripos gick på onsdagen igenom Breiviks kopplingar till det påstådda terrornätverket Knights Templar. Enligt Kripos undersökningar är det väldigt osäkert om nätverket alls har existerat, det rapporterar norska NRK.

Breiviks resor togs också upp. Han har påstått att han åkte till Liberia och Baltikum för att träffa andra medlemmar ur terrornätverket Knights Templar, som han påstår finns och att han är en del av. De spår som polisen hittat som tyder på diamanthandel säger Breivik är villospår. Polisen köper dock inte hans berättelse.

– I förhållande till de resor han har gjort har vi frågat oss hur mycket man gör för att skapa ett "cover". Vi menar att resorna till både Liberia och Baltikum gjordes för att tjäna pengar eller för att tvätta pengar, säger poliskommissarie Vidar Sæather som hördes under förmiddagen.

Bland annat pekar Sæther på att Breivik har ringt en rad amerikanska diamanthandlare efter en av sina resor, den till London. Han har också införskaffat flera objekt som kan relateras till diamanthandel.

Själv har Breivik påstått att han träffat en serbisk krigsförbrytare i Liberia och tränat med andra nationalister i Baltikum. I London 2002 hävdar Breivik att han träffade 11 personer i Knights Templar. Om att polisen inte tror på att organisationen existerar säger Breivik:

– Det är jättebra, då slipper jag oroa mig för att de ska avslöjas. Men, som jag sagt tidigare kommer de att bevisas inom ett år och tre månader, när det blir en ny attack.

Ämnen i artikeln