Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har varit observatör. Vi har ju våra sambandscentraler. Det kan jag säga att jag är med i vissa av dem. Men jag kan inte berätta mer om detta till dig, säger Stig-Erik Werner till Expo Idag.

Stig-Erik Werner valdes in för Sverigedemokraterna som ersättare i Tidaholms kommunfullmäktige. 2011 uteslöts han ur Sverigedemokraterna efter att han deltagit på en nazistdemonstration mot ett moskébygge i Göteborg. I april berättade Werner att han funderat på att ansluta sig till nazistiska Svenskarnas parti. Sedan dess har han närmat sig partiet. Han bär bland annat partiets jacka som är förbehållen medlemmar i partiet och han deltog på Svenskarnas partis första maj demonstration i år.
– Jag stöder Svenskarnas parti och har god kontakt med partiet, men jag har inte betalat medlemsavgiften än, säger Werner.

Han säger att han fungerar som en mellanhand mellan Svenskarnas parti och flera andra högerextrema organisationer. Werner uppger även att han varit inblandad i det så kallade "medborgargarde" som deltog i våldsaktioner i utkanterna av Stockholm förra helgen. Han säger att han inte var på plats men att han arbetat "inifrån".

Enligt den högerextrema propagandan var syftet med aktionerna att "skipa rättvisa" efter kravallerna i bland annat Husby. I aktionerna deltog nazister från Svenska motståndsrörelsen, Svenskarnas parti och Förbundet Nationell ungdom tillsammans med bland annat fotbollshuliganer.
– Man måste som medborgare av ett land ställa upp. Regeringen gör inget och polisen gick på oss. De borde samarbetat med oss och backat upp oss istället, säger Stig-Erik Werner, som inte tar avstånd från våld ifall man stöter på personer som "förstör" i vad han beskriver som "ghettona".

Stig-Erik Werner är inte den enda folkvalda politikern som varit inblandad i våldsaktionerna i Stockholm. Daniel Spansk, som valdes in i Nykvarns kommunfullmäktige för Nationaldemokraterna men som nu representerar Svenskarnas parti var på plats med en grupp nazister i Tumba. Därifrån finns uppgifter om att ungdomar attackerats och att minst en person misshandlats.