Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den årliga marschen genom Warszawa den 11 november har blivit en samlingsplats för Europas extremhöger. Den svenska vit makt-gruppen Nordisk ungdom har flera gånger deltagit på marschen och betraktar arrangörsorganisationen All-polsk ungdom som sin systerorganisation. Roberto Fiore, ordförande i det rasideologiska paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom, med nazistiska Svenskarnas partis tidigare partiledare Stefan Jakobsson i styrelsen, har hållit tal. Marschen lockar även större aktörer som det ungerska partiet Jobbik och inhemska fotbollsklubbars supportergrupper.

Marschen arrangeras av Nationaliströrelsen, en frontorganisation för det fascistiska Nationalradikala lägret, ONR, och All-polsk ungdom, MW. Båda grupperna har förlagor med samma namn från 1930-talet. ONR förbjöds också i Polen både 1934 och 2009. Det senaste förbudet har inte haft någon effekt.

Den första demonstrationen som ONR och MW arrangerade skedde år 2009. Då lockade den bara ett par hundra deltagare. Förra året deltog 60 000 på marschen, enligt vissa uppskattningar var siffran ännu högre.

Presidentens administration förhandlade med arrangörerna

Kravaller, rasistiska slagord och banderoller med budskap om ett "Vitt Europa" och det "rena blodet" har varit tydliga inslag i marschen. I år markerar Polen dessutom sitt 100-årsjubileum och kontroverserna har varit många. 

Det har avslöjats att det nationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) haft möten med organisatörerna om marschen. Rafal Pankowski, som är expert på polsk högerextremism på den polska antirasistiska organisationen Never Again Association, berättar att regeringens hantering av marschen lett till en politisk skandal.

- Polens president Andrzej Duda gav först stöd till marschen och bjöd in alla polacker att delta i den. Men två dagar efter uttalandet så meddelade presidentens talespersoner att Duda inte skulle delta, säger Rafal Pankowski till Expo.

- Samtidigt visade det sig att presidentens administration hade förhandlat med organisatörerna. Även den polska senatens talesperson var på möten med de här extremisterna. Det här har blivit en stor skandal, fortsätter han.

Borgmästare försökte stoppa marschen

För ett par dagar sedan förbjöds marschen av borgmästaren i Warszawa, Hanna Gronkiewicz-Waltz, som tillhör den politiska oppositionen, med hänvisning till säkerheten.

"Staden har lidit tillräckligt av aggressiv nationalism", förklarade hon, enligt BBC.

Beslutet överklagades av arrangörerna och nu har domstolen konstaterat att marschen visst kan äga rum. Samtidigt har regeringen öppnat upp för att hålla en egen manifestation. Det oklara läget kring söndagen förvärras även av rapporter om att ett stort antal poliser kommer att sjukskriva sig i protest över att marschen tillåts, och regeringen har öppnat upp för att kalla in militären. 

Högerextremister slåss med varandra

Det finns också spänningar internt inom myllret av olika grupperingar som väntas infinna sig i Warszawa.

- Under samma tak finns pro-ryska grupper och pro-ukrainska grupper representerade. Förra året drabbades dessa samman och det blev slagsmål i demonstrationståget. Andra exempel är slovakiska grupper och ungerska grupper som i vanliga fall har helt olika traditioner. Men i det stora hela brukar alla olika falanger kunna gå samman under denna dag, säger Pankowski.

Att marschen kan samla så stora skaror menar Pankowski visar att högerextrema rörelser växer i Polen. 

- Det illustrerar hur den högerextrema rörelsen är på frammarsch i Polen. Med det sagt så representerar inte marschen majoriteten av det polska samhället. En opinionsundersökning från i veckan visar att 79 procent varken skulle delta eller stödja marschen. Endast två procent skulle gladeligen delta. Så majoriteten är emot detta, speciellt i Warszawa, säger han.

Antalet hatbrott ligger också på en historiskt hög nivå i Polen, efter en kraftig ökning år 2015 då det i medier och inom politiken var ett stort fokus på de flyktingar som söker sig till Europa.

- Väldigt få flyktingar kom till Polen, men det porträtterades ändå som ett hot och vi såg en väldigt stor ökning av hatbrott den sommaren. Sedan dess har det legat på en väldigt hög nivå. I år har vi sett en spektakulär ökning av antisemitism i så väl medier som i politiken.