Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Över 300 personer visade på lördagseftermiddagen sitt missnöje mot den antimuslimska filmen "Innocence of Muslims", som enligt flera av talarna enbart producerats för att skapa splittring mellan muslimer och icke muslimer.

"Problemet är inte att Muhammed kritiseras, utan det är att han skymfas och skändas för att provocera muslimer", sa en av talarna.

"Vi värnar alla om de demokratiska rättigheterna vi har i Sverige. Lagar och regler ger oss rättigheter och ger oss frihet som vi är stolta över. Men min frihet ska inte förtrycka dig, och din frihet ska inte förtrycka mig", var budskapet från en annan talare.

En av initiativtagarna till demonstrationen på Östermalmstorg var Haider Ibrahim, ordförande i Islamiska shiasamfundet.

– Detta är en fredlig demonstration och vi vill vara tydliga med att demonstrationen är mot alla former av kränkningar, vem de än riktar sig mot, religion eller hudfärg spelar ingen roll, säger han till Expo Idag.

Bakom demonstrationen står Imam Ali Islamic Center, AIC, och det islamiska shiasamfundet. Innan demonstrationen hade AIC överlämnat ett brev till utrikesdepartementet, adresserat utrikesminister Carl Bildt. I brevet står det bland annat:

"Koranen lär oss att acceptera kritik och diskutera med oliktänkare. Men att förolämpa profeter, helgon och respekterade personligheter för olika religioner, bland annat islam, kristendomen och judendomen är en vridig akt som ämnar till ödeläggning av fredlig samexistens och bör därför fördömas av de som vill ta vara på eller främja fred.".

AIC uppmanar även regeringen att stifta en lag som förbjuder "skymfning mot alla religioner". Både i brevet och på demonstrationen tog AIC även avstånd från de våldsamma attackerna mot ambassader som inträffat i samband med protester mot filmen "Innocence of Muslims".

– Många tycker kanske att det är för mycket begärt att kräva en ny lag men vi anser att det behövs för att det ska bli möjligt att leva i samexistens och fred, säger Ali Abdelsaid, ungdomsledare på AIC.

Demonstrationen på Östermalmstorg var inte den enda som hölls mot den antimuslimska filmen. Parallellt tågade ett 50-tal personer för att protestera nära den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Polisen har inte rapporterat några incidenter i samband med demonstrationerna.