Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gabor Vona, Jobbiks partiledare, stod i talarstolen på en demonstration i Ungern förra året mot den judiska världskongressen. Han krävde att "världens judar skulle be Ungern om ursäkt" för kommunismens brott. Han sa att skadeståndet som betalas ut till Förintelsens offer istället borde gå till "viktigare saker". Vona anspelade på klassiska antisemitiska konspirationsteorier och beskrev i sitt tal judar som "israeliska erövrare och investerare" som försökte "köpa Ungern".

Jobbik har gjort en rad antisemitiska utspel och lagt antisemitiska förslag i parlamentet. Partiet står också bakom våldsamma paramilitära grupperingar, bland annat det förbjudna Ungerska gardet som inspirerats av den ungerska Pilkorsrörelsen. Under andra världskriget samarbetade Pilkorsrörelsen med nazisterna.

På Förintelsens minnesdag, måndagen den 27 januari, planerar Gabor Vona ett möte i London. Engelska medier har rapporterat om att han är där för att delta i ett högerextremt möte med bland annat representanter från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och det högerextrema partiet British national party.

En talesperson för Jobbik har dock dementerat att Vona ska träffa europeiska högerextremister. Enligt henne är meningen att han ska träffa ungerska medborgare inför det kommande europavalet.

British National Partys partiledare Nick Griffin skriver på Twitter att "Jobbiks budskap är riktat till ungerska medborgare för att de ska rösta för dem och sedan återvända hem för att bygga sitt land".

Gabor Vonas mötei England provocerar. Labourpolitiker, bland annat en parlamentsledamot och företrädare för judiska samfundet samt den antirasistiska organisationen Hope Not Hate kräver att inrikesminister Theresa May stoppar Vona från att resa in i England.

"Våra judiska och romska medborgare i London, som Jobbik har ett speciellt hat till, måste försvaras från deras avskyvärda idéer", säger labourpolitikern Andrew Dismore, rapporterar Huffington Post. Han menar också Gabor Vona kommer att locka till sig högerextrema aktivister.

Den antirasistiska organisationen Hope Not Hate, skriver i ett upprop till Theresa May:

"Den här helgen hedrar vi Förintelsens minnesdag. En skammens period då hatet förstörde hoppet. Därför kräver vi att du förbjuder Gabor Vona, ledaren för det rasistiska och antisemitiska extremistpartiet Jobbik från att resa in i England då hans hatpolitik helt enkelt inte är välkommet här."

British National Partys partiledare Nick Griffin har tidigare rest till Aten i Grekland för att visa sitt stöd för nazistpartiet Gyllene gryning. Till Asscociated press har han uppgett att han efter Europavalet ser framför sig en politisk allians med både Jobbik och Gyllene gryning.

Ämnen i artikeln