Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var för ett par veckor sedan som den lokala moderattidningen Vi i Tyresö uppmärksammade Åke Sandin, som är en profil i den lokala föreningen Tyresö Ulands och Fredsförening (TUFF). Sandin driver bland annat TUFF:s radiosändningar och sitter i föreningens styrelse. Vi i Tyresö uppmärksammade att Sandin på sin blogg skrivit:

"Den 'gaskammare' i Auschwitz, som miljoner skakade människor har besökt, visade sig vara en polsk-stalinistisk efterhandskonstruktion. Fast gaskammare lär ha funnits i det närbelägna Birkenau.", har Åke Sandin skrivit på sin blogg.

Publiceringen har lett till starka reaktioner. Svenska Freds centralt har fördömt Sandins uttalanden, vilket ledde till att Sandin lämnade moderorganisationen. En enig styrelse i TUFF har dock gett honom sitt stöd och förtroendet att sitta kvar i styrelsen.

Vi i Tyresös publicering har också lett till en politisk debatt i Tyresös kommunfullmäktige. Den ena sidan menar att Sandin förtalats och att Sandins citat lyfts ur sitt sammanhang. Den andra sidan menar att Sandin flera gånger gått över gränsen genom att ha framhävt förintelseförenekares påståenden och relativiserat Förintelsen.

Socialdemokraten Ann Sandin-Lindgren är en av dem som reagerat på Vi i Tyresös publicering. Hon meddelade i mejl att hon lämnar kommunens Demokratiberedning.

"Några ledande politiker i Tyresö bedriver en förtalskampanj mot min far Åke Sandin", skriver hon i ett mejl till Tyresös kommunstyrelse.

Även Carl-Olof Strand (KD), ersättare i Demokratiberedningen och vice ordförande i Kulturnämnden ifrågasätter publiceringen i Vi i Tyresö. Han skriver i samma mejlkonversation:

"Jag ser också att Åke i ett antal sammanhang lyft fram s k historierevisionister, vilka sannolikt har fel i mycket men ändå kan ha rätt i vissa detaljer. Men att rubricera detta som allvarlig antisemitism, tycker jag är mycket tveksamt".

Carl-Olof Strand medger till Expo Idag att det finns en trend hos Sandin att relativisera Förintelsen men att han trots det inte tror att Sandin är antisemit. Strand är även kritisk till diskussionen kring Sandin i anslutning till artiklarna om Sandin på Vi i Tyresös facebooksajt. Där hätska påhopp ska ha förekommit mot Sandins person.

– Jag tycker att om man ska ta upp ett sådant här ämne kring en person som spelar en central roll i Tyresös kommunliv, då måste man göra det på ett mer seriöst sätt. Jag reagerade även på att så många sköt över målet på Vi i Tyresös Facebook-kommentarsfält, säger Strand.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) svarade på mejlet och försvarade publiceringen i Vi i Tyresö.

"Som företrädare för Tyresö kommun har vi alla ett ansvar för att stå upp för goda värden och bemöta antisemitism och rasism oavsett var".

Miljöpartiets gruppledare i Tyresö Marie Åkesdotter och Peter Bylund har offentligt gått ut till Sandins försvar. De skriver på partiets lokala blogg:

"Vi försvarar inte förintelseförnekare eller antisemiter, men vi står upp för demokrati och humanism. Vi kan inte stillatigande se på när Åke Sandin hudflängs."

Marie Åkesdotter säger till Expo Idag att de främst reagerat på att Vi i Tyresö inte hållit efter sin facebooksida utan där tillåtit rena personangrepp.

– Vi kommenterar det som har skett på Vi i Tyresös Facebook-sida. Det är ganska hemska kommentarer som legat där, säger Åkesdotter.

Åkesdotter framhåller även att de inte anser att Sandin gett uttryck för antisemitism eller Förintelseförnekelse.

– Den uppfattning som vi har fått är att han inte är en förintelseförnekare. Det har han även skrivit på sin blogg. Han har ju sänt radio i nästan 30 år och fått ett demokratipris och pris som årets eldsjäl. Hade han gett uttryck för antisemitism hade han aldrig fått det, säger Marie Åkesdotter till Expo Idag.

Hur ser du på att han förnekar gaskammare i Auschwitz?

– Han försöker problematisera, man kan få till vad som helst om man lyfter enskilda meningar ur sitt sammanhang. Vi har inte fått uppfattningen att han förnekat Förintelsen.

Vad är det han har problematiserat?

– Jag tänker inte ge mig in i den här diskussionen. Vi har skrivit det vi vill framföra på vår blogg. Sedan får det stanna där. Det räcker som svar.

Mats Fält (M), kommunfullmäktiges vice ordförande i Tyresö delar inte Miljöpartiets syn.

– Jag ser inte detta som en politisk fejd. Vi har alla samarbetat med Sandin. Det här handlar om hans trista och beklagliga historia av ett väldigt konstigt sätt att hantera judeförföljelser och Förintelsen på.

Vi i Tyresös chefredaktör Robert Skölin, som även är politisk sekreterare för Moderaterna i Tyresö, är förvånad över den starka kritiken mot artikeln om Sandin.

– Påståendena att citaten har tagits ur sina sammanhang förvånar mig. Jag frågar mig i vilka sammanhang som det skulle vara okej att uttala sig så som Sandin har gjort. Det förvånar mig att man försöker göra en politisk fråga av det här, säger han.

– Vår publicering har ingenting med att vi skulle vilja svartmåla Sandin eller Tyresöradion. Sandin får stå för det han har sagt. Det är märkligt att kritikerna bara angriper oss i Vi i Tyresö och ignorerar att Sandin även uppmärksammats i Expo och Expressen. Man angriper inte heller Svenska freds som tar skarpt avstånd från Sandins uttalanden, säger han.

Kommunfullmäktigeledamoten Nomi Lind (FP) säger till Expo Idag att hon är besviken över hur flera lokalpolitiker hanterat frågan. Hon menar att Sandin får stöd pågrund av att han är en central person i Tyresös lokalsamhälle.

– Jag tycker att människor med sådana här åsikter ska ställas till svars. Man måste markera om och om igen att antisemitism inte är okej och sluta att släta över och förminska, säger hon.

Läs också Expo blogg:  Analys: Förnekarnas propagandist försvaras, Analys: Rumsren förintelseförnekelse

Ämnen i artikeln