Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En välproducerad propagandafilm som blandar rasideologi, islamofobi och antisemitiska konspirationsteorier har fått viral spridning i sociala medier och på högerextrema sajter efter terrordådet i Frankrike. Bland annat har den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat publicerat filmen.

Filmen "With Open Gates" består av ett antal klipp och bygger upp en bild av en skrämmande flyktinganstormning mot Europa, med påstått våld, våldtäkter och upplopp som följd. Skräckpropagandan följer ett välkänt mönster och binder ihop en rad högerextrema konspirationsteorier. 

Filmen vill övertyga om att det pågår ett politiskt orkestrerat folkmord på vita européer. Detta ska ske genom invandring av människor från Afrika och den muslimska världen. Muslimer utmålas som ockupanter som genom demografin strävar efter att göra Europa till ett kalifat.

Föreställningen att muslimer har en kollektiv agenda och att blotta existensen av muslimska familjer är ett hot är inte ny och i Sverige har den fått spridning av ledande Sverigedemokrater som partisekreteraren Richard Jomshof och riksdagsledamoten Kent Ekeroth. 

I With Open Gates torgförs även klassiskt antisemitiska konspirationsteorier. Judar anklagas för att ligga bakom vad filmskaparen ser som en destruktiv invandring som leder till ett "folkmord på vita". Filmklipp utmålar det även som problematiskt att vita barn ger stöd till mörkhyade barn.

Framträdande i filmen är ett tal som den brittiska rasideologen Nick Griffin hållit. Griffin var tidigare partiledare för British National Party. I klippet säger Griffin att "eliten" försöker utrota vita. Han menar att "invandrare är pjäser" i "det största folkmordet i mänsklighetens historia". 

"En ohelig allians mellan vänstern, kapitalister och sionistiska rasister beslutade att promota invandring och rasblandning med målet att utradera oss från våra hemländer", säger Nick Griffin i filmen.

Under senare år har Griffin varit aktiv i olika nationella samarbeten och bland annat haft goda kontakter med det numera nedlagda svenska högerextrema partiet Nationaldemokraterna. Han har även talat på manifestationer i Sverige som anordnats av nazister.

I dag är Griffin drivande i det paneuropeiska nazistpartiet Alliansen för fred och frihet, APF, som bland annat det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti var med om att bilda. I gruppen ingår terrordömde italienska fascistideologen Roberto Fiore. Även det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och tyska NPD är anslutna till partiet.  

Att filmens och Griffins budskap får gehör i den rasideologiska miljön är inte speciellt anmärkningsvärt då antisemtiska konspirationsteorier ofta är en naturlig del av världsbilden. Tidigare har dock Avpixlat, som drivs med stöd av sverigedemokraten Kent Ekroth varit relativt försiktiga med att sprida uppenbar rasideologisk propaganda, även om så skett. Bland annat finns länktips på Avpixlat till en sajt som torgför antisemitiska konspirationsteorier om att judar är ansvarige för mångkulturen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har till Sydsvenskan sagt att Avpixlat utgör den "sunda delen" av den sverigedemokratiska nätrörelsen. 

Avpixlat har publicerat filmen och presenterar den som en "video som dokumenterar verkligheten bakom 'flyktingströmmarna' genom Europa". Sajten uppmanar även sina läsare att dela filmen.

Avpixlat har dock klippt bort en sekvens i slutet av filmen som är särskilt populär i antisemtisk propaganda. Sekvensen är ämnad att styrka att mångkulturen är en del av en påstådd judisk agenda. Med eller utan sekvensen går ändå filmens övergripande budskap om att judar leder en konspiration för att utrota vita fram, då Avpixlat inte klippt bort avsnittet med Nick Griffin. 

Filmen With Open Gates har nått flera miljoner tittare på Youtube och har spridits på flera högerextrema sajter. Filmen har även fått spridning av Ingrid Carlqvist, som är central i Sveriges antimuslimska miljö.