Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera skandaler blossat upp runt Sverigedemokraterna SD-kandidater som uttryckt islamofobiska, afrofobiska, och antiziganistiska påståenden, men även en kandidat som fotats med en hakkorsarmbindel. Partitoppar har avfärdat att skandalerna skulle säga något om partiet i stort.

– Jag tror att väljarna är så kloka att de förstår att en överväldigande majoritet, över 99 procent, av våra kandidater har ingenting med det här att göra. Det är goda hederliga människor som står för en god politik, sade Sverigedemokraternas chefideolog Mattias Karlsson i en debatt på SVT som handlade om de kandidater som uppmärksammat för rasism den senaste tiden.

Expo Idag har sammanställt en lista på sverigedemokratiska riksdagskandidater som själva uppmärksammats för eller som sanktionerat rasism. Det handlar om 11 av 20 ledamöter.

Jimmie Åkesson har själv kollektiviserat muslimer och beskrivit dem som de största hotet sedan andra världskriget. I en debattartikel på Aftonbladet skrev han 2009:

"Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet. Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit 'svenskt" eller "europeiskt'.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget."

Partiledaren sa 2009 i SVT debatt att han "kraftigt vill begränsa invandringen och då kanske i första hand den muslimska invandringen"

Åkesson fick frågan i programmet "Muslimer skall alltså inte få komma hit?"

"Nej, precis", svarade Åkesson.

Åkesson har i en intervju i tidningen Dagen sagt att vissa invandrare aldrig kommer att kunna bli svenskar i hans ögon. Det trots att Sverigedemokraterna ofta talar om så kallad "öppen svenskhet" vilket i teorin innebär att vem som helst ska kunna bli svensk, enligt partiet.

"Jag menar att svenskheten kan inte vara en sådan där allemansidentitet som vem som helst kan bli. Jag kan inte bli alban, inte aboriginer eller kines.", hävdade han i mars 2011.

I ett utkast till sin bok Satis Polito skrev Jimmie Åkesson om en påstådd "homolobby". De som deltar i Pridefestivalen beskrev Åkesson som "smaklösa figurer". Formuleringarna publicerades dock aldrig.

Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund uppmärksammades 2013 för att i en Sverigedemokratisk närradio i början av 2000-talet kallat invandrare för "parasiter" och krävt att en halv miljon människor ska utvisas från Sverige.

"Skulle vi återsända 500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år". Trots avslöjandet fick Åkerlund sitta kvar för partiet i riksdagen.

Partisekreterare Björn Söder har uppmärksammats för homofobi, muslimhat och antiziganism.

Efter att Ekot 2012 avslöjat att 22 av 64 bensinmackar nekat romer att hyra bil samtidigt som Ekots reportrar utan problem kunde hyra bilar skrev Söder på Facebook.

"Enligt en granskning av SR nekas zigenare att hyra bil vid flera bensinmackar i landet. Det kanske finns en anledning till att de nekas? Istället skriks det som vanligt i Sverige om diskriminering."

I Almedalen hävdade Söder att "Islam är det största hotet mot västerlandet". I SD:Kuriren skrev Söder 2007 om Pride festivalen i Stockholm:

"Vad är det som säger att normaliseringen slutar med att hbt-personer normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag eller pedofili. Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig vara det."

Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson har beskrivit sig själv som islamofob,

"Jag är islamofob och jag kan överhuvudtaget inte förstå att någon med kristen uppväxt kan vara något annat än islamofob. Jag begriper inte heller hur svenska kyrkan kan fortsätta sitt fjäskande med islam, det är fullständigt obegripligt för mig".

Alfsson har flera gånger uppmärksammats för vad han skrivit på sin blogg. Han har påstått att somalier föder barn för att "utnyttja bidragssystemet" och hävdat att somalier som kommer till Sverige finansierar terror i Somalia. Han har även ställt sig bakom Skånepolisens uppmärksammade register över romer.

Alfsson har dessutom pekar ut personer med utländsk bakgrunds barnafödande som anledning till oro.

"Jag blir väldigt bekymrad" skrev Alfsson, om vad han menar är ett "befolkningsutbyte" i Kalmar län.

På sin blogg har han även uttryckt sig nedsättande om homsexuella:

"De får gärna hålla på med varandra men när de ger sig på småbarn går det för långt! Och bögarna ska inte få adoptera!!".

Riksdagskandidaten Stellan Bojerud har spridit rasteorier och hyllat nazistiska Svenskarnas parti.

"Enligt vetenskaplig forskning så har flera av våra viktigaste invandrargrupper avsevärt lägre IQ än det svenska genomsnittet. Vilket kanske är förklaringen till åtskilliga nya samhällsfenomen", skrev Stellan Bojerud på sin blogg 2012.

Bojerud har också hävdat att:

Indonesier är asiater och som sådana vanligtvis fredligt sinnade. MENA-muslimer är av ett helt annat slag."

Efter en demonstration av Svenskarnas parti i Stockholm 2013 tackade Stellan Bojerud nazisternas ledare Stefan Jackobsson.

"Jag ser att ni genomfört många aktiviteter till stöd för det svenska folket. Det är mycket bra.", skrev han på Twitter. Bojerud skrev också på Twitter: " Vi måste kämpa för att få tillbaka vårt gamla Sverige. Landet vi föddes i. Nu sålt till utrikes folk."

Stellan Bojerud var aktiv på ett vit makt-forum ett år innan riksdagsvalet. På forumet Nordisk diskuterade Bojerud strategier kring sin politik: "Svensken vill ha färre främlingar på gatorna. Rätt så, det vill även jag", skrev han bland annat till en framträdande person i vit makt-miljön.

Den Sverigedemokratiske riksdagsmannen Kent Ekeroth har fört kontakter med den antimuslimske brittiska extremisten Alan Lake. Ekeroth har även bjudit in Lake för att tala på ett "antiislamiseringsseminarium". På seminariet i Malmö 2009 pratade Lake om att bygga allianser med fotbollshuliganer.

Kent Ekeroth har även länkat till den antimuslimska bloggen "The Brussels Journal" som innehåller artiklar som bland annat uppmanar till krig för att rädda den "vita rasen".

Justitieutskottets tjänstemän har påpekat att en riksdagstext av Kent Ekeroth kunde utgöra hets mot folkgrupp och föreslog en mildare formulering. Ekeroth gick med på ändringarna, något som han senare ångrade. http://expo.se/2012/sd-text-andrades--kunde-utgora-hets-mot-folkgrupp_4866.html

I oktober 2013 skrev Kent Ekeroth på Twitter "folkutbytet" fortsätter och hänvisade till en högerextrem blogg. I en krönika kommenterade journalisten Niklas Orrenius Kent Ekeroths användande av termen.

"Att varna för ett 'folkutbyte' är rasistiskt. Det är att värdera barn olika beroende på deras ursprung", skrev han i Dagens Nyheter 2014.

2009 talade Kent Ekeroth på Sverigedemokraternas landsdagar om ett uråldrigt krig mot islam där han utmålade muslimers barn som ett hot. Demografin var ett vapen i Jihad påstod han bland annat.

"Varje civilisation kommer för eller senare till ett vägskäl. I det vägskälet går man antingen under i krig eller i en stilla suck. Eller så kämpar man för sin egen överlevnad och sin egen civilisations överlevnad", sa han och fick flera gånger applåder under sitt tal.

Lars Isovaara är den enda som fått lämna sin plats i riksdagen. Det efter att han rasistiskt förolämpat en vakt, spottat och gjort grisljud. Isovaara sa att anledningen till sitt beteende var att han rånats på sin väska av två invandrare. Det visade sig att "invandrarna" som Isovaara anklagade i själva verket hade försökt hjälpa riksdagsledamoten.

Riksdagsledmoten Josef Fransson har på Twitter länkat till en film som påstår att Barack Obama är homosexuell och att det beror på den muslimska kulturen. Fransson säger att länken var menad som ett humoristiskt inslag. Fransson hävdade till Expo Idag, i samband med länkningen, att religiösa ledare i Sverige har en genomtänkt strategi för att "islamisera" Sverige.

"Moskéerna brukar normalt sett kombineras med diverse kulturcenter, hela idén med detta är att distansera sig från samhället och inte ingå i den svenska gemenskapen. Det är uppenbart att det är själva syftet från de muslimska ledarna och finansiärerna". Fransson fortsatte:

"Följer man det som står i den jävla skitboken, rent ut sagt. Då har man ingen plats i mitt samhälle".

Mikael Jansson och som sitter i Riksdagen utmärkte sig som partiledare för Sverigedemokraterna med att ingå samarbeten med flera högerextrema partier. Bland annat franska Front National som då leddes av antisemiten Jean-Marie Le Pen. Han var också ledare för partiet när SD anslöt sig till det europeiska nätverket Euro-nat 1999. I Euro-nat ingick bland annat det ungerska partiet Miep, som i sin propaganda skrev att "Ungern styrs av en främmande elit" och "globala krafter". Antisemitiska konspirationsteorier spelade en central roll i partiets världsbild. Ett annat parti som ingick i Euro-Nat var det serbiska partiet Srpska Radikalna Stranka (SRS). SRS var ett nyfascistiskt parti med medlemmar som ingått i militära förband i kriget i Bosnien. Partiet såg sig som arvtagare till Chetnikrörelsen som under andra världskriget samarbetade med Adolf Hitler.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Richard Jomshof har på ett internt partimöte 2013 uppgett att Sverigedemokraternas så kallade nolltolerans mot rasism och extremism mest handlar om ordval. "orden vi väljer är A och O", hävdade han och "Tänk er för i alla lägen. Tyvärr måste man lägga band på sig själv. Jag kan tycka att det är lite odemokratiskt men det är så verkligheten ser ut. " Jomshof sa även: "Man får tycka vad man vill om homosexualitet". Han betonade dock återigen att det inte innebär att man kan utrycka sig hur som helst.

Richard Jomshof har också vid flera tillfällen påstått att "Islam utgör ett värre hot än nazismen". Han försvarade även tidigare i år en sverigedemokratisk politiker som dömts för hets mot folkgrupp efter att han påstått att det är "djupt inrotat i Islams kulutur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

"Vi har sagt att han uttryckt sig lite klantigt. Men det är klart att det finns kulturella orsaker", sa Richard Jomshof om påståendet.

Partideologen Mattias Karlsson, hävdade på samma partimöte som Jomshof diskuterade nolltoleransen att medlemmar inte bör känna oro "om man bara använder det sunda förnuftet och försöker att inte kontinuerligt lyfta fram rasistiska, nazistiska, antidemokratiska idéer, tankar, artiklar och så vidare."

Mattias Karlsson sa 2007 till Ekot att "Zlatans attityd på många sätt inte känns svensk" och att "han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt". Något som svenska fotbollförbundet reagerat på " – Jag tycker att det är upprörande att folkvalda uttrycker sig på det här sättet, minst sagt, sa kommunikationschefen Niklas Bodell.

Riksdagsledamoten Markus Wiechel uppmärksammades 2013 för att ha uttryckt sig afrofobiskt.

"Satans jävla aphelveten" och "efterblivna jävla pensionsräddare!" skrev Markus Wiechel om afrikaner i en chatt på Facebook.