Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Cecile Kyenge svors in som integrationsminister i Enrico Lettas nya regering den 27 april. Sedan dess har hon fått utstå grova rasistiska kommentarer från flera håll. Bland annat har Kyenge, som är född i Kongo, kallats för "kongolesisk apa", "zulu" och "den svarta anti-italienaren" på fascistiska webbsidor, skriver the Guardian.

Webbkommentarerna fick jämställdhetsminister Josefa Idem att beordrade landets antidiskrimineringsbyrå att tillsätta en utredning. Enligt henne rör det sig om "avskyvärda rasistiska tillmälen", som kan bryta mot italienska hatbrottslagar.

– Jag gör det här i egenskap av ny jämställdhetsminister, men framför allt som kvinna, sa hon, enligt the Guardian.

Idem och Kyenge är två av totalt sju kvinnor i den nya italienska regeringen på 22 statsråd, ett rekord i ett land som tidigare har gjort sig känd för sin dåliga kvinnliga representation.

Även en ledande företrädare för det främlingsfientliga separatistpartiet Lega Nord har uttyckt sig rasistiskt om Kyenge. Mario Borghezio, EU-parlamentariker för Lega Nord, refererade på tisdagen till hennes afrikanska ursprung när han kallade Lettas koalition för en "bonga bonga-regering". I ett radioprogram sade han att Kyenge ville införa "stamtraditioner" i Italien och att afrikaner "inte har särskilt bra gener".

Borghezio har tidigare gjort sig känd för uttalanden som "länge leve de vita i Europa. Länge leve vår identitet, vår etnicitet, vår ras", kommentarer som inte är särskilt ovanliga i det Norditalienska partiet. 2009 partiets sekreterare i Milano införa segregerade bussar i staden. 2011 ville en lokalpolitiker Padua dra in bidragen till ett lokalt maratonlopp eftersom "vinnaren alltid är afrikan".

Enrico Letta från vänsterpartiet Demokraterna, PD, fick i slutet av förra månaden president Giorgio Napolitanos förtroende för att bilda regering efter två månader av politiskt vakuum. Regeringen är en så kallad storkoalition, där höger- och vänsterblocken ska försöka samarbeta. Efter valet i februari fick det PD en svag majoritet i underhuset, men inte tillräckligt stor för att på egen hand kunna bilda regering. Den nya regeringskoalitionen är ett resultat av intensiva förhandlingar och ansträngningar från båda sidor. Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi har ingen post i den nya regeringen, men väl hans högra hand, advokaten Angelino Alfano, som är vice premiärminister och inrikesminister.

Valets stora överraskning, populisten Bepe Grillos Femstjärnerörelse, som lyckades få närmare en fjärdedel av rösterna, har helt stängts ute från regeringsprocessen. Detsamma gäller Lega Nord, som tidigare har varit en samarbetspartner till Silvio Berlusconi.