Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 20 januari samlades ett rekordstort antal amerikaner i Washington DC för att se USA:s förste svarte president svära presidenteden.

Med rasistiska utspel, misshandel och mord i samband med Barack Obamas valframgångar färskt i minnet hade den amerikanska federala säkerhetspolisen, FBI, förberett sig för den största hotbilden hittills.

Anti-defamation League säger i ett uttalande till Expo att högerextremister är rasande och ser Obamas framgångar som bevis för att de håller på att förlora sin plats i samhället.

Mordplaner

Vandalism, verbala övergrepp, misshandel och mord ökade dramatiskt, enligt flera experter, i samband med demokraternas valseger i november förra året. Två nynazisters planer på att mörda den nyvalde presidenten, mordet på ecuadorianske Marcelo Lucero och hatattacker mot afroamerikaner i New York är bara några av otaliga historier som har figurerat i amerikansk och internationell media.

På Vita husets hemsida redogör den nya administrationen för ambitionen att skärpa de federala lagarna för hatbrott. Men frågan är om det räcker. Obama tar över presidentposten i en tid präglad av larmrapporter om utbredd vardagsrasism och bestående ojämlikhet inom sjukvården, utbildningssystemet, rättsväsendet och på bostadsmarknaden.

– Rasism i USA förblir ett allvarligt problem trots att Obama vann valet, konstaterar Mark Potok vid rättsorganisationen Southern Poverty Law Center.

Vill bli rumsrena

I ett försök att framstå som ett mer politiskt korrekt alternativ för oroliga vita amerikaner manar flera tongivande högerextrema organisationer nu till behärskning. Men på öppna internetforum är tongångarna mer aggressiva än någonsin.

En dryg vecka innan Barack Obama svor presidenteden kunde den som gick in på vit makt-profilen Harold "Hal" Turners hemsida läsa om hans dröm att placera dynamit bland installationsdagens åskådare. På ett annat forum skröt ledaren för American National Socialist Workers' Party, William "Bill" White, om planerna på ett tidningsomslag med en bild på Obama och rubriken "Kill this nigger?". Den rasistiska retorik som frodas på internet tycks även inspirera till mer extremt rasistiskt våld, enligt Mark Potok.

– Dagen efter installationen mördade en man i Massachusetts tre svarta personer och våldtog en fjärde. Enligt polisen var förövarens avsikt att döda så många svarta, latinamerikaner och judar som möjligt eftersom han hade läst på internet att den vita rasen är i fara.

Enligt flera experter får rasism och antisemitism ytterligare näring av den ekonomiska krisen, den alltjämt höga invandringen och en färsk rapport från USA:s folkräkningsinstitut som förutspår att den vita befolkningen kommer att vara i minoritet år 2042.

– Vi vet inte än om den senaste tidens uppsving för rasistiska och högerextrema grupper är tillfälligt eller bestående, men sett till historien så brukar hatgrupper frodas när ekonomin är dålig. Och en svart man i Vita huset är den slutgiltiga förolämpningen som gör att det finns stor anledning till oro, sammanfattar Mark Potok.

FAKTA: Sajten Stormfront
* Stormfront bildades 1990 som ett instrument i vit makt-profilen David Dukes valkampanj till en plats i Louisianas kongress.

* Sajten blev offentlig 1995 med hjälp av Don Black, före detta ledarfigur inom Ku Klux Klan. Den var då den enda sajten med koppling till vit makt-rörelsen.

* Idag finns Stormfront på engelska, italienska, serbiska, spanska, kroatiska, franska, gaeliska, tyska, ryska, afrikaans, norska och ungerska.

* Don Black driver Stormfront på heltid med hjälp av sin son och omkring 40 medhjälpare. Högkvarteret ligger i West Palm Beach i Florida.

* Enligt Don Black lockade Stormfront drygt 40 000 unika besökare per dag i samband med Barack Obamas framgångar förra året.

* På sajten finns, förutom publikfriande avdelningar för kvinnor och barn, även en avdelning för nätverkande och dejtning riktad till "vita singlar".

Ämnen i artikeln