Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under rättegångens första dag gick åklagaren Inger Bejer Engh bland annat igenom hur varje offer dödats eller skadats. Anders Behring Breivik verkade oberörd av den detaljerade uppläsningen, men tittade aldrig upp från sina papper för att möta åklagarens blick. När han kom in i rättegångssalen och fick sitt handfängsel upplåst gjorde han, vad Breiviks advokat Geir Lippestad har beskrivit som en högerextrem hälsning, en knuten näve med sträckt arm.

Breivik erkände att han utförde handlingarna som han står åtalad för, men ansåg inte att han borde straffas för dem. Han var, enligt honom själv, tvungen att utföra terroristdåden för att värna sig själv. Han sa också att rättens legitimitet inte kunde godkännas då den "fått mandat" av partier som stödjer multikulturalismen.

Till rättegången har försvaret kallat en rad vittnen. Många av dem har kallats för att man vill bevisa att Breivik inte är galen, utan att hans idéer kommer från en befintlig ideologisk rörelse. Man har också kallat den islamska extremisten Mulla Krekar vars vittnesmål ska stödja Breiviks tes om att det pågår en muslimsk invasion av västvärlden.

De första fem dagarna kommer åklagarna Inger Bejer Engh och Svein Holden gå igenom åtalet, däribland Breiviks uppväxt, hans göromål de senaste åren och hans högerextrema ideologi. Efter det går man sedan in på de två specifika dåden.

Anders Behring Brevik står åtalad för två terrorbrott, bomben mot regeringskansliet och massakern på Utöya. Det kan i Norge ge maximalt 21 år fängelse eller förvaring i lika många år. Förvaringsstraffet kan dock förlängas med fem år i taget, något som kan bli aktuellt om den dömde anses farlig för allmänheten. Någon övre gräns för förvaring finns inte.

Åtalet är på totalt 19 sidor och innehåller noggranna beskrivningar av terrorbrotten. Där finns också detaljer om de avlidna och skadade, vilka skador de fått och var Breivik skjutit dem.

Först i juni kommer Breivik själv höras om terrordåden. Förhandlingarna beräknas totalt pågå i tio veckor. Rättegången avslutas den 22 juni och några veckor efter det beräknas domen avkunnas.

Ämnen i artikeln