Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På morgonen den 28 januari 2021 klev mannen i 25-årsåldern in på gymnasieskolan Peder Skrivares skola i Varberg beväpnad med yxa, kniv och molotovcocktails. En elev skadades i handen efter att ha mottagit yxhugg.

Gärningsmannen kunde gripas kort därpå och har suttit häktad sedan dess. Mannen döms av Varbergs tingsrätt för skadegörelse, mordbrand, försök till grov mordbrand och försök till mord.

Mannen hade tidigare på morgonen spraymålat sin lägenhet med hatiska budskap såsom hakkors och fraserna ”heil” och ”ni ska dö”. Han försökte också tända eld på lägenheten.

Inget högerextremt motiv enligt rätten

Kort efter dådet kunde Expo berätta att mannens Facebooksida uppdaterats med en helsvart profilbild och en bakgrundsbild med texten ”VÅGA VARA STOLT SVENSK OCH DET ÄR FAN INGET VI SKÄMS ÖVER”. Bara timmar innan händelsen på skolan delade han ett klipp om den högerextrema mördaren Anton Lundin Pettersson. Lundin Pettersson gick hösten 2015 till angrepp mot elever och personal på en skola i Trollhättan med ett svärd. Tre personer dog och två skadades.

I domen framkommer det att 25-åringen valde Peder Skrivares skola efter att ha sett en dokumentär om Anton Lundin Petterson. 25-åringen var själv tidigare elev.

Inför dådet har mannen också lämnat en handskriven lapp i sin bostad där han, förutom Anton Lundin Pettersson, nämner den högerextrema mördaren Dylann Roof och Elliot Rodgers. Roof som 2015 sköt ihjäl nio personer i en kyrka i USA. Elliot Rodgers mördade sex personer på ett universitetscampus i USA 2014 motiverad av sitt kvinnohat och var en så kallad incel. Dessa tre män beskrivs som ”idoler” på mannens lapp där det också framkom att han själv inte ville överleva sitt dåd. 

Men enligt kammaråklagare Henrik Kindlund har inget högerextremt motiv framkommit i utredningen. 

– Utredarna har bedrivit en mycket noggrann undersökning. Vi har dels säkrat all bevisning, sen har ju tilltalad hörts väldigt noggrant om motivbilden och varför de här personerna har varit aktuella för honom. Någon högerextrem motivbild har inte framkommit, säger han. 

Allvarlig psykisk störning

Den rättspsykiatriska undersökningen visar istället att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, både vid brottstillfället och fortsatt vid undersökningen. Varbergs tingsrätt bestämde under tisdagen att påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. I kriminalvårdens yttrande framkommer följande: 

”Under samtalet med NN (gärningmannens namn reds. anm) har det framkommit en del riskfaktorer som kan ligga till grund för risk för återfall i brott. Dock kan de största riskfaktorerna härledas till ett psykiskt dåligt mående och det gör att Kriminalvården har svårt att erbjuda de rätta insatserna.”

– Vi ifrågasätter inget i den rättspsykiatriska utredningen. Med hänsyn till de slutsatserna är det en vårdpåföljd som är det korrekta, säger Henrik Kindlund.  

Mannen döms också att betala de 14 målsägandena drygt 100 000 kronor var i skadestånd, rapporterar Hallands nyheter.

Texten uppdaterades 20220125, kl. 20.43