Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera medier rapporterade i förmiddags att en 25-årig man gripits efter en händelse på en skola i Varberg. Mannen ska ha dykt upp på skolan beväpnad med yxa och kniv och maskerad med någon form av hjälm.

- Han har konfronterat två elever i någon form av kafeteria, en av dem blir skadad i handen av gärningsmannen, berättade Anders Wiss, lokalpolisområdeschef, för GT tidigare i dag.

Nu kan Expo avslöja att mannen – bara timmar innan händelsen på skolan – delade ett klipp om den högerextrema mördaren Anton Lundin Pettersson. Lundin Pettersson gick hösten 2015 till angrepp mot elever och personal på en skola i Trollhättan med ett svärd. Tre personer dog och två skadades. Lundin Pettersson sköts ihjäl på plats av polis. Efter attacken kunde Expo avslöja att Lundin Pettersson hade högerextrema sympatier.

Mannen som greps i Varberg delade klockan 08.28 i morse ett Youtubeklipp från TV4 Nyhetsmorgon på Facebook där kriminologen Sven Granath gästade programmet för att diskutera Anton Lundin Pettersson och attentatet mot skolan i Trollhättan. En dryg timme senare, klockan 09.25, delade mannen ytterligare ett Youtubeklipp med låten ”Goodbye Cruel World” av Pink Floyd.

Igår uppdaterade mannen sin Facebooksida med en helsvart profilbild och en bakgrundsbild med texten ”VÅGA VARA STOLT SVENSK OCH DET ÄR FAN INGET VI SKÄMS ÖVER”. Samma dag delade han ett Youtubeklipp där medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och högerextrema Alternativ för Sverige ses diskutera sin politik med allmänheten under Almedalsveckan på Visby 2018. Under hösten 2020 har han även lagt upp en bild med texten ”White lives matter”. 

Polisen inledde initialt en förundersökning om försök eller förberedelse till mord. När åklagaren senare delgav honom misstanke var det för grov misshandel, grov mordbrand, grovt olaga hot, förberedelse/försök till grov misshandel samt förberedelse alternativt försök till grov mordbrand på skolan.

Mannen är tidigare dömd för mordbrand men inte känd i högerextrema kretsar. Något motiv till morgonens händelse är ännu inte känt.