Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är ett rasistiskt övergrepp. Polisen kan inte försvara detta, säger Hans Caldaras till Expo Idag.

Caldaras, själv av romsk börd fick reda på registreringen kvart över sex på måndagsmorgonen när media ville ha ett utlåtande från honom. Han har länge jobbat mot intolerans av romer och har även suttit i regeringens delegation för romska frågor.

- Registret för tankarna till 1942-43 då svensk polis kartlade romerna. Jag skulle vilja veta varför dessa register har gjorts, varför? Det kan resultera i vad som helst, säger Caldaras.

Trots att romer har varit i Sverige sedan 1500-talet finns det fortfarande en djupt rotade fördomar mot dem. "Lösdrivande. Tattare. Zigenare". Allt har gjorts för att hålla romer borta från resten av samhällets invånare och de har under historiens gång ständigt betraktas som "de andra".

Maria Leissner, tidigare ordförande i delegationen för romska frågor och numera ambassadör i arbetet med demokrati och utveckling är förbannad över registret.

- Det är ju ett antizigenasiskt register. Man kriminaliserar människor på grund av deras gener, säger hon till Expo Idag.

Det är inget register utan en analysfil men det är olyckligt att barn har kommit med i registreringen vidhåller Skånepolisen.

- Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi föreställa mig att det fanns aktiva rasistiska register på romer. Polisen ber inte om ursäkt, utan de förklarar varför registret finns. Det är nästan värre för det pekar på att vi har en fruktansvärd rasism i svenska statliga institutioner som vi inte har kommit till rätta med, fortsätter Maria Leissner.

Betraktade som "de andra" har statens diskriminering av romer fortsatt. Under 1900-talet, ända långt in på 70-talet, tillämpades inofficiellt en paragraf som förbjöd romer att vistas mer än tre veckor i samma kommun. Benämnade som "svåra alkoholmissbrukare", "oförbätterliga lösdrivare" och "svårt kriminella" legitimerade socialstyrelsens omhändertagandet av romska barn. Ty, de var oförmögna att ta hand om barnen resonerade myndigheterna. Under andra världskriget systematiskt mördades runt en halv miljon till 1,5 miljon romer av nazisterna.

Sedan dess har statens vilja gått från exkluderande till inkluderande och regeringen har gjort flera utredningar som uppmärksammar romers utsatthet. I en av rapporterna uppskattas att det finns 50 000 romer i Sverige. Enligt rapporten, från 2010, är dock dessa siffror "uppskattningar eftersom det inte förekommer någon etnisk registrering av personer i Sverige".

- Det heter så vackert från regeringens sida att man ska inkludera romer och att integration ska vara ömsesidigt. Nu är ju allt vårt förtroende borta. Vi trodde att vi var en del av Sverige men där åkte vi på en nit, säger Rosita Grönfors, ordförande i Internationella romska och resande kvinnocenter.

Hon är en av huvudpersonerna bakom regeringens nysatsning i frågan, Vitboken, som belyser de övergrepp och kränkningar som har begåtts mot romer i Sverige under 1900-talet.

Hans Caldaras, Maria Leissner och Rosita Grönfors säger alla att regeringen måste ta krafttag mot antizigenanismen. De hoppas att vitboken är ett steg framåt men är oroliga över utvecklingen och menar att en hårdsatsning måste göras.

- Vad är det för samhälle vi är på väg mot? Vad är nästa steg?, undrar Caldaras.