Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lagen som kräver steriliseringar av den som vill byta sitt kön är omstridd. Bland annat har Europarådets ministerkommitté rekommenderat att alla stater i EU ska slopa alla krav som innebär fysiska ingrepp på personer som vill byta sitt kön. Förra året lämnade även Socialstyrelsen ett förslag till lagändring till socialminister Göran Hägglund (KD). Kristdemokraterna har fått kritik för att förhala en lagändring och är de enda i regeringen som ännu inte tagit ställning till lagen. De vill utreda frågan ytterligare. Resterande regeringspartier är för en lagändring. RFSL ordförande Ulrika Westerlund säger till Expo.se att uppropet lämnats in för att sätta press på regeringen.

–Genom kampanjen vill vi skicka en tydlig signal till regeringen att inte böja sig för Kristdemokraterna, säger Westerlund.

Kristdemokraterna uppger via pressekreteraren Fredrik Hardt att partiets ståndpunkt är att de utreder hur de ska ställa sig till lagen. Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius säger till Expo.se att Moderaterna vill ta bort steriliseringslagen. Hon uppger att regeringen utreder en lag som alla allianspartier ska kunna ställa sig bakom. Roberta Alenius säger att det bara en gång tidigare hänt att regeringen ändrat en lag utan att alla regeringspartier stått bakom. Det var lagen om samkönade äktenskap. Den lagen motsatte sig Kristdemokraterna, men Centern, Folkpartiet och Moderaterna presenterade ändå lagförslaget för riksdagen. Om det kan bli aktuellt i det här fallet vill inte Roberta Alenius spekulera i.

– Vi kommer komma fram till ett beslut inom en nära framtid, säger Alenius.

Alenius specificerar inte vad en nära framtid innebär konkret mer än att det inte handlar om år.

RFSL:s upprop till statsminister Fredrik Reinfeldt gjordes i samarbete med den internationella HBT-organisationen All out. Sammanlagt har 77 000 personer runt om i världen skrivit under uppropet, varav närmare 50 000 är europeiska medborgare och 17000 svenska, uppger RFSL.

I samband med riksdagens öppnande i januari anordnade bland andra RFSL en demonstration utanför riksdagen och i andra delar av landet mot kravet på steriliseringar. Det enda riksdagspartiet som är kategoriskt emot en ändring i lagen är Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln