Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nordiska motståndsrörelsen hyllar regelbundet Adolf Hitler. Något som i synnerhet sker på hans födelsedatum den 20 april. En av Nordiska motståndsrörelsens riksdagskandidater, 29 år, misstänks för att tillsammans med ytterligare en aktivist, 24 år, förra året satt upp en banderoll ovanför en biltunnel i Stockholm, något som anmäldes av den ideela föreningen Juridikfronten. 

På banderollen stod det ”sanna hjältar dör aldrig” och ”Adolf Hitler närvarande”. På banderollen fanns även en bild på Hitler och hakkorset. Aktionen filmades och fick ytterligare spridning på Youtube, enligt åtalet. 

Ovanlig brottsrubricering

Åklagaren bedömer brottet som grovt då banderollen är av ”propagandakaraktär” och att den gjort stort intrång i det allmänna utrymmet, samt att den spridits på internet. 

Juridikfrontens ordförande Johan Nordqvist säger till Expo att det är ytterst ovanligt att någon åtalas för grov hets mot folkgrupp.

- Det är inte klarlagt i praxis var gränsen går mellan hets mot folkgrupp av normalgraden och grovt brott. Det gör detta fallet extra intressant. Mig veterligen har ingen någonsin dömts för grov hets mot folkgrupp, säger Nordqvist.

De båda nazisterna är sedan tidigare dömda för en rad brott.

Flera åtalade

Totalt rör målet tre aktivister i Nordiska motståndsrörelsen. Riksdagskandidaten är inte misstänkt för fler brott, men 24-åringen misstänks för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp då han tillsammans med en annan 29-årig aktivst ska ha gjort flera så kallade Hitlerhälsningar vid en tunnelbana. 24-åringen misstänks även för flera fall av brott mot knivlagen och ringa vapenbrott. 29-åringen i sin tur misstänks för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp och förgripelse mot tjänsteman.