Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Demonstrationen som arrangeras på Mynttorget i centrala Stockholm 10 december stöds av flera av de viktigaste aktörerna inom den svenska nazistiska och högerextrema rörelsen, bland andra Svenskarnas parti, Nationaldemokraterna och veckotidningen Nationell Idag. Tillsammans protesterar de under parollen: Värn för Norden – Stoppa Svenskfientligheten.

I ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen meddelade arrangörsgruppen att en riksdagsledamot kommer att bli en av talarna. Stefan Jacobsson, som vid sidan av sin roll som presskontakt för demonstrationen sitter i partiledningen för Svenskarnas parti, är fåordig om den inbjudne talaren. Han vill inte säga vilket parti riksdagsledamoten representerar.

Enligt pressmeddelandet kommer arrangörerna av säkerhetsskäl hålla personen hemlig fram till demonstrationen. Riksdagsledamoten ska enligt arrangörerna ha "egna erfarenheter av svenskfientligheten".

Om den än så länge anonyme riksdagsledamoten deltar tar han plats i samma talarstol som flera kända högerextremister och nazister. I dagsläget är, förutom den hemlige riksdagsledamoten, tre talare inbokade vid demonstrationen.
* Nick Griffin, EU-parlamentariker och partiledare för British National Party, BNP. Griffin har tidigare deltagit vid Nationaldemokraternas olika arrangemang i Sverige. Han har bland annat anklagats för att ha underblåst hatbrott när han vid två interna partimöten 2004 beskrivit islam som en "ondskefull och gudlös religion" som har gjort England till "ett mångkulturellt helvete".
* Marc Abramsson, partiledare för Nationaldemokraterna. Med Abramsson vid rodret har Nationaldemokraterna allt mer kopplats samman med den svenska nazistiska rörelsen. Abramsson har under de senaste åren haft nära relationer med den militanta nazistgruppen Svensk motståndsrörelsen.
* Magnus Söderman, före detta ledande företrädare för Svenska motståndsrörelsen. Söderman är idag engagerad i tankesmedjan Nordengruppen och är en av den nazistiska rörelsens ledande figurer. I sina tal, böcker och föreläsningar sprider han ett tydligt antisemitiskt och antidemokratiskt budskap.

Demonstrationen den 10 december är en fortsättning på den tidigare årliga sammankomsten till minne för den mördade skinnskallen Daniel Wretström i Salem, söder om Stockholm. Efter att arrangörerna till Salemmanifestationen meddelat att de inte längre kommer att genomföra sin manifestation har nya grupper tagit över. I dag står så gott som alla ledande organisationer inom den svenska högerextrema och nazistiska rörelsen bakom demonstrationen, förutom Svenska Motståndsrörelsen.