Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tomma stolar och vildar

  • I Värmland står redan två SD-stolar tomma, i Säffle och i Arvika. Därtill har partiet förlorat fyra stolar i länet då företrädare blivit politiska vildar, en i Arvika, två i Torsby, och en i Forshaga.

Enligt kommunallagen upphör en fullmäktigeledamots uppdrag så fort han eller hon flyttar från kommunen. Ledamoten förväntas då avsäga sig sin plats, så att stolen kan fyllas av någon annan.

Sverigedemokraten Amanda Andersson är sedan den 28 december folkbokförd i Fagersta, men hon har ändå inte avsagt sig platsen i Kil.

– Hon är inte längre valbar och uppdraget har egentligen upphört. Vi ska skicka ut information till henne där vi uppmanar henne att agera, säger Cecilia Hurtig, administrativ chef i Kils kommun.

Andersson ersatte Sandra Bergman i början av förra året sedan också hon flyttat från kommunen. Därefter deltog hon på två fullmäktigemöten, den 24 maj och den 20 juni. Sedan dess har ingen representant från SD suttit med på fullmäktiges möten.

Runar Filper, distriktsordförande i Värmlands län, säger till Expo Idag att han inte vet vem som kommer att ersätta Andersson. Risken är att stolen kommer att förbli tom, precis som i två andra fall i Värmland.

Amanda Andersson är ordförande för SDU i Västmanland. Hon har inte gått att nå för en kommentar.

Expo Idag berättade i går om SD-politikern Ida Martinsson, som flyttat från Karlstad. Till skillnad från Andersson avsade hon sig platsen i fullmäktige när hon flyttade.

Ämnen i artikeln