Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kulturgruppen för resandefolket lämnade in anmälan till polisen i Västra Götaland på onsdagen. Föreningen vill få omfattningen av registreringen utredd och vilka av föreningens egna medlemmar som finns med i registret. Föreningen vill också ha ett klargörande om i vilken omfattning registreringen delats inom och utanför polismyndigheter.

- Romer har varit trakasserade i 700 år men det fortsätter än. Det har ju redan visats sig vara dåligt att registrera grupper på grund av etnisk tillhörighet men likväl sker det än idag, säger Fritz Rosendahl, vice ordförande för föreningen Kulturgruppen för resandefolket till Expo Idag.

Han köper inte att registret har utförts för att kartlägga kriminella grupper och att det skulle handla om en analysfil som polisen hävdar.

- De har ju brottsregistret och det förklarar inte alla ostraffade som är med i registret. Jag tror knappast att en tvååring har begått kriminella handlingar, säger han.

Registret utreds för närvarande av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som verkar under justitiedepartementet. Nämnden kommer bland annat granska om registreringen bryter mot polisdatalagen som bland annat säger att personuppgifter inte får "behandlas enbart på vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung..."

- Som sagt, det här har hänt förr. Myndigheter måste lära sig att ta ansvar någon gång, säger Rosendahl.

Rättelse: I den första versionen av artikeln framgick det att Fritz Rosendahl är ordförande i föreningen Kulturgruppen för resandefolket. Korrekt är att han är vice ordförande i föreningen.

Ämnen i artikeln