Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alexeyev har tidigare varit öppen med sin kritik när den ryska statens sanktionerat diskriminerande politik mot homosexuella. 2010 fick han rätt i den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Ryssland dömdes för att ha kränkt mänskliga rättigheter när de 2006, 2007 och 2008 förbjöd Moscow pride. Alexeyev har även vunnit flera priser för sitt arbete för HBT-rättigheter.

Alexeyev har på senare tid tonat ned kritiken mot Ryssland och istället vänt den mot västerländska medier.

- De gör bara situationen värre för homosexuella i Ryssland, skrev han på tisdagen på Facebook.

I en artikel i Out Magazine, en amerikansk tidning, undrade en skribent över Alexeyevs plötsliga omfamning av den ryska statens politik. Som respons vräkte Alexeyev ur sig antisemitiska glåpord. I tweets kallade han skribenten för "jewish pig" och "Israeli monkey".

- Jag har inga förtryckare. Jag befinner mig nu i Moskva och det finns inget som helst tecken på förtryck mot homosexuella här, hade han tidigare skrivit på sitt twitterkonto.

Alexeyevs uttalanden har fått många framstående hbt-aktivister att ta avstånd från honom. Den amerikanska organisationen Human Rights First avbokade också en konferens som skulle hållas med honom. Alexeyevs kallade konferensen för en fars, rapporterar JTA.

"Jag nekades att delta i en skenkonferens med amerikanska journalister imorgon. Judiska lobbygrupper i USA arbetar väl. USA är en totalitär stat utan yttrandefrihet! Jag har mycket större frihet här i Ryssland".

Alexeyevs har inte sedan sina utspel på sociala medier framträtt offentligt och många undrar nu om hans konton har blivit hackade.