Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Det var en vanlig träff för hbt-ungdomar och sympatisörer i frågan, säger Maria Kozlovstava, som arbetar på Ryska hbt- nätverket till Expo Idag. Vi drack bara lite te och pratade, som vanligt.

Dörren var olåst och två män i mask och mörka kläder gick in i den ryska hbt- organisationen LaSky. De sökte efter en vän sa de. En 23-årig kvinna frågade vem vännen var, vad vill ni? Då drog en av männen fram ett vapen och började skjuta. Samtidigt attackerade den andra mannen kvinnan med ett baseballträ.

En ung man sköts i ansiktet och en kula fastnade i ena ögat. Han befinner sig fortfarande på sjukhuset och läkarna bedömer hans tillstånd som allvarligt. Förmodligen kommer han att förlora synen på ögat.

Även om söndagens attack troligen inte var direkt riktade mot de bägge offren så har båda tidigare blivit utsatta för homofobiska attacker. Den unga kvinnan attackerades i samband med ett prideevent i Sankt Petersburg. Mannen anfölls för några månader sedan på tunnelbanan av gärningsmän som provocerats av hans regnbågepin.

Sammanlagt var de runt 25- 30 på regnbågskvällen.

- Vi är fortfarande i chock. Det är första gången vi attackeras öppet, det har aldrig hänt förr, säger Maria Kozlovstava.
Trots attacken kommer organisationen inte att lägga ner sitt arbete.

- Vi kommer definitivt att fortsätta. Dessa typer av brott blir fler och fler. Nationalisterna börjar bli allt mer aggressiva och våldsamma men vi måste fortsätta vårt arbete. Det är tydligt att det behövs, säger Maria Kozlovstava.

Sankt Petersburgs allmänna åklagarämbete har tillsatt en utredning kring händelsen som de kallar för "huliganism".