Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mars 2010: Aktivister från Nordisk ungdom samlas utanför bostaden till ett moderat kommunalråd i Göteborg. De ställer upp med banderoll och flaggor samtidigt som Andreas Nyberg håller ett tal i en megafon.

Mars 2010:
Aktivister åker hem till en lärare i Göteborg och trakasserar honom genom att banka på fönster och ytterdörren. Två helger i rad dyker vit makt-aktivisterna upp utanför lärarens lägenhet. NU skriver att anledningen till hembesöket är att läraren "inskränker svensk grundlag".

Maj 2010:
Några personer häller ut jord framför dörren hos en moderat politiker i Stockholm. Samtidigt uppmanas personen att "åka hem". Aktionen var NU:s sätt att reagera på då politikern bodde i en annan kommun än där han hade sitt politiska uppdrag.

Juni 2010:
Ordföranden i MUF får sin lägenhetsdörr dränkt i rödfärg. NU menar att det ska föra tankarna till "ett blodbad". Anledningen är uttalanden som MUF-ordföranden fällt på Facebook om Israel och konvojen Ship to Gaza.

Augusti 2010:
En journalist bosatt i Stockholmsområdet får flera kors uppsatta i sin trädgård. NU ligger bakom trakasserierna som de menar ska symbolisera offren för vad de kallar för "svenskfientligheten".

Januari 2011: Nordisk ungdom ställer sig på gatan utanför en anställd på företaget MTR, som driver tunnelbanan i Stockholm. De har med sig flaggor och säger sig protestera mot anställningsförhållanden vid företaget.

Januari 2011: Efter påståenden om att dansskolan Dancing Queen på Östermalm ska ha utbildat barn i strippdans vandaliserar NU porten till lokalen.

Februari 2011: NU-aktivister trakasserar anställda och föräldrar vid en förskola i Stockholm. Anledningen är att förskolans genusperspektiv i utbildningsplan inte tilltalar aktivisterna bakom Nordisk ungdom. Förskolan får två dockor skickade till sig tillsammans med en förklaring att människor skiljer sig åt genom kön.

Februari 2011: Maskerade NU-medlemmar kastar toalettpapper på bostaden tillhörande en medlem i Västtrafiks styrelse. NU anser att lokaltrafiken är undermålig och att företaget inte borde få ta ut full biljettpris.

Februari 2011: Nordisk ungdom JK-anmäler RFSU för "barnpornografibrott" och spärrar av deras lokaler på Östermalm med plastband. Anledningen är en tecknad utbildningsfilm om sex- och samlevnad som riktar sig till högstadieelever.

Februari 2011: Ett trettiotal NU-aktivister kastar ägg på ett boende för flyktingbarn i Solna och skriker "svartskallar" och "invandrare åk hem". Anledningen är en polisanmäld händelse på Husbybadet, rubricerad som sexuellt ofredande, som NU påstår är våldtäkt.

Ämnen i artikeln