Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Centerpartiet

Centerpartiet har inga dokument om slöjor eller niqab på sin sajt.

Pressekreterare Peter Svensson säger till Expo att det finns så få personer som bär niqab eller burka i Sverige att lagstiftning snarare skulle skapa problem istället för att motverka dem.

- Att föreslå lagstiftning är överflödigt. Det finns redan idag möjlighet för rektorer och arbetsgivare att själva bestämma om deras anställda ska få bära heltäckande slöja, säger Peter Svensson.

Folkpartiet

Nyamko Sabuni ville redan 2004 att det skulle införas ett förbud för barn att bära slöja. På partiets hemsida skrev hon att slöjan bör användas av personer först när de är "byxmyndiga".

Sedan dess har partiet drivit på för att rektorer själva ska få införa förbud mot heltäckande slöjor i skolor.

I ett filmklipp som partiet producerade i augusti förra året säger partiledare Jan Björklund att lagarna och reglerna måste förtydligas. Förbudet ska gälla både lärare och elever:

- Det är orimligt att en person med täckt ansikte ska jobba med barn i en förskola, säger Björklund i filmklippet.


Kristdemokraterna

Finns det några problem med att muslimska tjejer bär slöja i skolan? Det är en av frågorna som Kristdemokraterna besvarar under vinjetten "rappa svar" på sin hemsida.

Svaret är också rappt. "Nej, inte som vi ser det".

En vidare sökning på partiets hemsida visar dock att svaret inte är så koncist. I ett pressmeddelande daterat december förra året säger Mats Odell att det är rimligt att rektorer själva får avgöra om heltäckande slöjor ska få bäras i skolan.

- Det är dock ett rimligt krav att elever och lärare ska kunna se varandras ansikten i en undervisningssituation, säger Mats Odell, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet

Miljöpartiet har inga referenser till vare sig slöjor eller niqab på sin sajt.

Maria Ferm som är partiets talesperson i frågor som rör ämnet säger till Expo att de inte har några förslag på lagstiftning som går ut på att förbjuda heltäckande slöjor.

- Vi vill inte förbjuda niqab på allmänna platser, säger Maria Ferm.

Moderaterna

Moderaterna skriver i ett dokument uppdaterat i augusti förra året att burka och niqab är "företeelser" som riskerar att förstärka en ojämlik syn på könen. Alla kvinnor ska veta att det "är OK att avstå från att bära klädsel som döljer ansiktet".

I ett mejl till Expo skriver Moderaternas pressekreterare Edna Cedervall att partiet inte tror på ett förbud mot heltäckande slöja bland eleverna i skolorna. Däremot vill M öppna för ett förbud mot "lärare och förskollärare att dölja sitt ansikte i sin yrkesutövning".

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna anser inte att heltäckande slöja är någon lämplig klädsel. 2009 skrev fyra S-kvinnor att det inte finns någon anledning att "acceptera heltäckande slöja på arbetsplatser."

Partiets pressekreterare Jenny Engdahl skriver samtidigt i ett mejl till Expo att det inte är någon bra idé "att lagstifta om hur människor får klä sig på allmän plats." Alla människor ska själva få bestämma hur de vill klä sig, menar S.

"Men det kan finnas vissa situationer, t.ex. i vissa yrken, där det kan ha konsekvenser om man döljer hela ansiktet. Vi tycker inte att burka ska bäras i skolan, vare sig av lärare eller av elever."

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna välkomnade det franska förbudet mot heltäckande slöjor på allmän plats. De tar tydligt ställning mot den heltäckande slöjan och förknippar plagget med terrorism. Sverige bör följa i Frankrikes fotspår, menar Åkesson i ett pressmeddelande.

- De heltäckande slöjorna utgör också en potentiell säkerhetsrisk och den anonymitet som slöjorna ger har vid flera tillfällen utnyttjats av terrorister och andra kriminella element, säger Jimmie Åkesson i pressmeddelandet.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet skriver på sin sajt att det inte ska finnas något förbud mot burka, niqab eller liknande i vare sig skolan eller samhället. Samtidigt är partiet mån om att ingen ska tvingas att bära ett klädesplagg de inte vill ha:

"Men en lagstiftning som förbjuder slöja i olika former är inte någon bra metod för att bekämpa förtryck eller underordning av kvinnor." Ett förbud, menar Vänsterpartiet, riskerar att försvåra för de som lever under press att bära slöja och kan även bidra till att öka stigmatiseringen av muslimska kvinnor.