Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Salemborna har blivit hemsökta i tio år i rad av det här. För kommuninvånarna och för mig personligen innebär det en stor lättnad att slippa denna ockupation, så väl fysiskt som psykologiskt, säger Kalderén.

I november skickade kommunen ut ett brev till kommunens alla invånare, något de gör inför varje salemmarsch för att informera om demonstrationen. I årets brev står det.

"Den enda allmänna sammankomsten som ansökt och fått tillstånd i Salem lördagen den 10 december är en julmarknad vid Rönninge torg."

Brevet avslutas med:

"För första gången på elva år ser vi fram emot en normal adventshelg i Salem och vi hoppas att alla salemsbor får njuta av en riktigt lugn och skön helg."

Kalderén säger att demonstrationerna påverkat invånarna och många har känt en rädsla inför varje demonstration.

– Det finns ett talesätt som återkommer bland väldigt många och det är att antingen så håller man sig inne denna dag eller så åker man härifrån. Det fanns en osäkerhet hos många om hur det kommer att gå.

Har demonstrationen påverkat kommunens varumärke?

– Det har påverkat varumärket på det sättet att människor har förknippat Salem med tråkiga saker. Det har fått namnet Salem att förknippas med de här främlingsfientliga vallfärderna.

Kalderén framhäver dock att det är själva varumärket som fått sig en knäck, men att själva kommunen inte "golvats". Han säger att det är stor inflyttning till kommunen och det är en trygg kommun.

– Nu kan kommunen pusta ut och räta på ryggen. I morgon kommer vi ha en julmarknad och när jag talar med människor så berättar de att de är jättenöjda. Kommunen njuter av dagen, säger Kalderén.