Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Med marknaden vill vi ge en alternativ upplevelse, vi är Sveriges säkraste kommun 364 dagar om året så det är en märkvärdig paradox att extremisterna samlas i Salem, säger det moderata kommunalrådet Lennart Kalderén.

Polisen hade givit julmarknaden tillstånd till klockan två på dagen. Många barnfamiljer samlades på torget, julmusiken spelade stilla och luften fylldes av en doft av glögg. En del politiker var på plats och ville flytta fokus till normal lokalpolitik, även poliser gick omkring på torget för att skapa trygghet och svara på frågor.
De handlare som Expo talade med ville hålla igång marknaden längre, fast hade ändå förståelse för att de inte fick ett längre tillstånd eftersom det var första gången. Flera besökare ville ge en annan bild av Salem än att det ska vara ett slagfält för extremister.
– Jag kom hit för att visa fredligt motstånd med min familj, hade det inte varit för marschen hade vi inte kommit hit idag, berättar en medelålders man på marknaden.

"Det handlar om att kunna leva som vanligt"
Den socialdemokratiska kommunpolitikern Arne Närström berättar att de varje år gjort allt för att stoppa marschen genom att skriva tvärpolitiska debattartiklar och överklaga Salemfondens demonstrationstillstånd till högsta instans, men ingenting har hjälpt.
- Vi har sagt nej, så har vi inte agerat mer i år. Vi vet inte om vi kommer överklaga igen men det hjälper inte att göra det hela tiden. Fast julmarknaden på torget är jättepositiv, det handlar om att kunna leva som vanligt, säger Närström.

Även den folkpartistiska kommunpolitikern Anna Karin Bylund utrycker hopplöshet inför möjligheten att stoppa marschen.
- Vi har försökt alla sätt, vi har skrivit debattartiklar och överklagat demonstrationstillståndet. Jag hoppas ingen blir allvarligt skadad. Men det är nog bara då polisen kommer lyssna på oss, säger Anna Karin Bylund.

På Rönninge torg vill man ta demonstranternas plats och nästa år vill man hålla julmarknaden öppen ännu längre.
- Det största värdet i det här är att visa att Salems kommun är annat än marschen, säger Kalderén.