Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Däremot anser hovrätten att Leif Liljeström har gjort sig skyldig till medhjälp till hets mot folkgrupp eftersom han upplåtit plats på sin hemsida åt signaturen Karl-Göran som gjort grövre men också mer bibelnära utfall mot homosexuella. Signaturen hänvisar till passager i Gamla testamentet som han själv anser sig finna stöd i.

"Skall hängas upp på pålar"

”De män som inte uppbådar kraften att avstå från umgänge med andra män bör straffas med döden genom att hängas upp på pålar på stadens torg. Så räddas de från fortsatt synd samtidigt som andra sodomister tilldelas en värdefull varning” lyder ett av Karl-Görans inlägg som hovrätten anser straffbart liksom ”Det gör ont när synden straffas. Vilket inte innebär att alla syndare skall benådas och befrias från straff redan innan de begått sina synder. Syndaren bär ett eget ansvar. Dödsstraff för sodomister tydliggör detta ansvar.” och ”Ju tidigare bögen får möta sin bödel, desto färre blir hans samlade synder och desto bättre hans utsikter inför evigheten”.

Halvering av straff

Leif Liljeström döms nu till en månads fängelse för medhjälp till hets mot folkgrupp. Det innebär en halvering av det straff han ursprungligen tilldömdes av Stenungsunds tingsrätt för drygt ett år sedan.

Men rätten var inte enig. Hovrättslagmannen Stefan Levén ville fria Liljeström också för medhjälp till hets mot folkgrupp eftersom han inte anser att predikanten främjat annans brottslighet bara genom att låta Karl-Görans inlägg vara kvar. Han poängterar också att Leif Liljeström också till viss del argumenterat emot och förmildrat de riktigt grövsta inläggen. Istället vill hovrättslagmannen ha Liljeström dömd till böter för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor.

Följde Guds råd

Leif Liljeström berättade under rättegången att han funderade på att ta bort Karl-Görans inlägg, på samma sätt som han tidigare tagit bort vänsterinriktade inlägg och inlägg från satanister, men han rådfrågade Gud och Jesus och fick till svar att ”de skulle vara kvar som ett led i en fortsatt diskussion”.

Nu döms Leif Liljeström till en månads fängelse för att ha följt det rådet.

Ämnen i artikeln